W niedzielę, 8 października, w GOKSiR w Przecławiu odbędzie się po raz pierwszy Festiwal Pierogów. Podczas smakowitego wydarzenia do woli będzie można degustować i kupować wytwory kół gospodyń wiejskich z obszaru gminy Kołbaskowo.
Ideą festiwalu jest kultywowanie tradycji polskiej kuchni połączone z prezentacją wyjątkowych umiejętności kulinarnych mieszkańców ziemi kołbaskowskiej.
Koła gospodyń z Przecławia, Siadła Dolnego, Stobna, Kamieńca, Moczył i Smolęcina przygotują pierogi w różnorodnych wariacjach. Pierogi przygotuje też restauracja Ruccola food&coffee. Będzie można je posmakować na miejscu lub nabyć na wynos. Specjalnie na to wydarzenie przygotowane zostaną wariacje smakowe: kołbaskowska z kiełbasą oraz szczecińska z paprykarzem.
Osobne stanowiska będą czekać na uczestników, którzy zechcą polepić pierogi na miejscu ze wsparciem pierogowych specjalistek. Na dobrą zabawę z ciastem mogą liczyć także najmłodsi. Lokalne mistrzynie kuchni podzielą się z uczestnikami praktycznymi poradami, jak ulepić doskonałe pod względem smaku i wyglądu mączne pyszności.
Festiwalowi towarzyszyć będzie finał gminnego konkursu kulinarnego „Nasze smaki”.
Komentarze
0