Gdzie i kiedy?
niedziela, 1 marca 2020, 11:00
Za ile?
wstęp na wystawę kosztuje 4 i 6 zł
1 marca (niedziela) o godz. 11:00 i 13:00 Zamek Książąt Pomorskich zaprasza na oprowadzanie kuratorskie po wystawie „O stołach i bankietach pańskich – Jak ucztowano w dawnych wiekach”.

 

Wystawa wykwintnych naczyń z XVII, XVIII i XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce.

Srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi i herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze i kielichy typu „flet”, porcelanowy serwis „ptaszkowy” książąt Sanguszków, to zaledwie niewielki wycinek z imponującego zbioru ponad sześciuset naczyń, zgromadzonych na wystawę w szczecińskim Zamku. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, podkreślających bogactwo i pozycję społeczną ich właściciela, zostaną również wyeksponowane nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i w kuchniach. Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawią się pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego smakosza przepisami. Warto podkreślić, że w większości przypadków obiekty użyczone na wystawę pochodzą ze stałych ekspozycji muzealnych, co jeszcze dobitniej podkreśla ich rangę i wartość.

Wystawa przygotowana przez Muzeum Narodowe w Kielcach.

Kuratorki wystawy: Magdalena Silwanowicz, Muzeum Narodowe w Kielcach, Jolanta Rybkiewicz, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie.