Gdzie i kiedy?
Od: czwartek, 21 listopada 2019, 17:00
Do: niedziela, 1 marca 2020, 18:00
Za ile?
4 i 6 zł; na wernisaż wstęp bezpłatny
Wystawa wykwintnych naczyń z XVII, XVIII i XIX wieku, z najważniejszych kolekcji muzealnych w Polsce.


Oprowadzanie kuratorskie po wystawie - 1 marca 2020, godz. 11.00 i godz. 13.00.

Srebrne barokowe dzbany, puchary i półmiski zdobione scenami mitologicznymi i herbami rodowymi, wspaniałe szklane flasze i kielichy typu „flet”, porcelanowy serwis „ptaszkowy” książąt Sanguszków, to zaledwie niewielki wycinek z imponującego zbioru ponad sześciuset naczyń, zgromadzonych na wystawę w szczecińskim Zamku. Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, podkreślających bogactwo i pozycję społeczną ich właściciela, zostaną również wyeksponowane nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i w kuchniach. Dla pełniejszego zobrazowania dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, na ekspozycji pojawią się pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego smakosza przepisami. Warto podkreślić, że w większości przypadków obiekty użyczone na wystawę pochodzą ze stałych ekspozycji muzealnych, co jeszcze dobitniej podkreśla ich rangę i wartość.

Wystawa przygotowana przez Muzeum Narodowe w Kielcach.

Kuratorki wystawy: Magdalena Silwanowicz, Muzeum Narodowe w Kielcach, Jolanta Rybkiewicz, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie.

 

O STOŁACH I BANKIETACH PAŃSKICH. Jak ucztowano w dawnych wiekach

22 listopada 2019 (piątek) – 1 marca 2020 (niedziela)

Galeria Gotycka (wejście J)

 

Wernisaż: 21 listopada 2019 (czwartek), godz. 17.00

Zwiedzanie galerii wystawowych od wtorku do niedzieli w godzinach od 10.00 do 18.00.

Ceny biletów: 6 zł normalny; 4 zł ulgowy