Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni świata, słynąca z bogactwa smaków, aromatów, przypraw i najlepszej jakości produktów. Skąpane w słońcu pomidory, długo dojrzewające wędliny i twarde sery, wyborne oliwki i powstająca z nich oliwa – bez tych specjałów nie sposób wyobrazić sobie prawdziwie włoskiej uczty. Nie trzeba jednak wyruszać w podróż do słonecznej Toskanii czy na Sycylię – już od 11 lutego, przez kolejne dwa tygodnie w Galerii Handlowej Turzyn odbędzie się jarmark regionalny. To tu rozstawią się lokalni producenci, oferujący swoje wyjątkowe produkty.
Wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia i włoskich smakołyków powinni zapisać w kalendarzu datę 11 lutego. Od wtorku, w Galerii Handlowej Turzyn rozstawi się jarmark regionalny – wzorem poprzednich lat, na stoiskach dostępne będą najwyższej jakości specjały od lokalnych producentów.
Na odwiedzających będą czekać przysmaki z czterech regionów: Emilia Romagna, Veneto, Toscana oraz z Sycylii. Wśród nich pyszne sery – Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino czy dojrzewające i suszone wędliny, np. szynka parmeńska, bresaola, salami, porchetta, mortadela. Nie zabraknie także klasyków, bez których nie sposób mówić o prawdziwej włoskiej kuchni – oliwki, suszone pomidory, oliwa z oliwek i anchois.
Stoiska producentów znajdą się na parterze Galerii Handlowej Turzyn i będą czynne w godzinach otwarcia centrum. Produkty będzie można zakupić do soboty, 22 lutego br.
Komentarze
0