Kiedyś przebojem Szczecina był „pączkoburger” z lukrem, boczkiem i mięsnym kotletem. W tym sezonie mieszkańcy mogą spróbować… pączka z kapustą i grzybami. Właściciele cukierni w centrum Szczecina przekonują, że farsz ten nie jest zarezerwowany tylko dla pierogów.

Odwołują się do tradycji. Kiedyś pączki nadziewano boczkiem i słoniną

Spontaniczny pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i kulinarną ciekawostką, która podbiła media społecznościowe. Pączkolandia przy galerii Nowy Turzyn od kilku dni oferuje pączki z… kapustą kiszoną i grzybami. Zestaw najlepiej smakuje z barszczykiem czerwonym. Właściciele cukierni przekonują, że pączki smakują świetnie i mogą stać się nową świąteczną tradycją w Szczecinie.

– Pierwsze pączki były wytrawne. Pomyśleliśmy, że przypomnimy mieszkańcom, że można je jeść nie tylko na słodko, a farsz z kapustą i grzybami idealnie wpasowuje się w czas świąt. Zachęcamy ludzi do wychodzenia ze strefy komfortu i spróbowania tego smaku – mówi pani Dominika.

– Ludzie są bardzo ciekawi tego smaku. Traktują to trochę jak eksperyment kulinarny albo wyzwanie – dodaje pan Paweł. – Szybko się jednak przekonują, że to bardzo smaczne. Najlepiej smakuje z barszczykiem czerwonym.

Niektórzy zastanawiają się, jak podawane są pączki.

– Nie ma lukru, nie ma cukru pudru. Pączki są wytrawne. Lukier zmiękcza ciasto, a tutaj jest ono bardziej chrupiące – wyjaśnia pan Paweł.

Pączkolandia zapowiada, że oryginalnych smaków pączków będzie niebawem więcej.

– Cieszy nas takie zainteresowanie. Pączki z kapustą i grzybami będą jeszcze tylko w piątek, potem będziemy je robić na zamówienie. Nie wykluczamy jednak, że już niebawem zaskoczymy innymi, oryginalnymi smakami – dodaje właścicielka.

Pączek z kapustą i grzybami to nowy pasztecik?

Jako pierwszy o gastronomicznej nowości ze Szczecina poinformował Adrian Nijak, prowadzący bloga Podróże za Smakiem. Jego filmik obejrzało w sieci kilkanaście tysięcy widzów.

– Ciasto pączkowe idealnie komponuje się z nieco kwaśną kapustą, a barszcz dopełnia całości. Cieszę się, że taka ciekawostka powstała w Szczecinie. To może być ogólnopolski hit. Niestety nie mamy zbyt wiele lokalnych produktów kulinarnych. Pączek z kapustą i grzybami może być smakiem związanym z regionem – mówi bloger.