Projekt uchwały w tej sprawie trafi na wtorkową sesję Rady Miasta. Prezydent Piotr Krzystek proponuje, by uzyskanie 90% bonifikaty związanej z zajęciem pasa drogowego na ogródek gastronomiczny możliwe było do połowy przyszłego roku.

Preferencyjne stawki dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej wprowadzono w Szczecinie w połowie ubiegłego roku. Teraz miejscy urzędnicy uważają, że należy wydłużyć czas ich obowiązywania.

„W związku z trudna sytuacją, w której znalazły się podmioty działające w branży gastronomicznej, podjęto decyzję o stworzeniu warunków umożliwiających choćby częściowe odrobienie strat finansowych. Rozwiązanie zaproponowane przez samorząd, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, daje szansę na przetrwanie trudnego okresu pandemii” – czytamy w komunikacie przesłanym przez miasto.

Na taką pomoc dla gastronomików muszą jeszcze zgodzić się we wtorek radni. Powinno być to jednak formalnością.