Ekologiczne warzywa, owoce, wędliny, mięsa i nabiał. Własne wypieki, przetwory, kiszonki i wiele, wiele więcej. Wszystko bezpośrednio od sprawdzonych rolników i producentów. W piątek 2 kwietnia odbędzie się świąteczna edycja wydarzenia świetnie znanego już szczecinianom – Wielkanocny Bazar Smakoszy. W OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach, w godz. 13-18.
Szczeciński Bazar Smakoszy odbywa się cyklicznie w każdą niedzielę w godz. 10-15. Okazji do zaopatrzenia się w zdrowe, często niedostępne na co dzień produkty, nie mogło jednak zabraknąć również tuż przed świętami. Stąd pomysł na piątkowy (2 kwietnia) Wielkanocny Bazar Smakoszy.
- Nasi wystawcy oferują wiele produktów idealnych na wielkanocny stół, bez których odwiedzający nas goście nie wyobrażają sobie świąt. Piszą i dzwonią do nas z pytaniami, czy w piątek na pewno będzie taka sama lista wystawców jak zawsze. Mogę wszystkich uspokoić – oczywiście, że tak – mówi Anna Fiodorowicz, organizatorka Szczecińskiego Bazarów Smakoszy.
Duży wybór dla świadomych konsumentów
Nie zabraknie stoisk, wokół których zawsze gromadzą się tłumy. Będą ekologiczne i certyfikowane warzywa, owoce, kiszonki oraz jaja z gospodarstwa „Sątyrz” państwa Woźnickich. „Zakwasowania” znów oferować będzie kuchnię roślinną z kiszonkami, zakwasami, zupami i innymi daniami. Wśród mięsa i wędlin ze sprawdzonego, pewnego źródła będzie można wybierać przy stanowiskach ekologicznego gospodarstwa państwa Springerów oraz od państwa Pokutyńskich. Zdecydowanie warto odwiedzić stoisko z dziczyzną Pana Deca. To tylko kilka przykładów zdrowych produktów, których szczecinianie coraz częściej poszukują.
- Coraz więcej mamy świadomych konsumentów, którzy wiedzą czego szukać. Część ludzi ocknęła się w czasie pandemii, chcą teraz zdrowiej się odżywiać. Bazar daje im do tego duże możliwości. U nas swoje produkty sprzedają bezpośrednio lokalni rolnicy i producenci, którzy sami je przygotowują. To daje pewność, że to naturalne produkty wysokiej jakości – podkreśla Anna Fiodorowicz.
Wszystko, czego potrzeba na świąteczny stół
Na Bazarze będą oczywiście stoiska z produktami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choćby ekologiczny nabiał, ale również słodkości własnego wyrobu (np. SernikoweLove). Specjalnie pojawi się oferta ze świątecznymi ozdobami, z wielkanocnymi wiankami na czele.
Tradycyjnie już działać będzie strefa gastro z gotowymi potrawami od szczecińskich restauratorów, którzy w czasie lockdownu mogą wystawiać się na Bazarze za darmo. Dodatkową atrakcją w tym miejscu będzie premiera książki, o której opowie Monika Szymanik, znana miłośniczka Szczecina, prowadząca księgarnio-kawiarnię przy Pocztowej 19.
Bazary i targowiska mogą działać również w czasie lockdownu
Organizatorzy, jak zawsze, zadbają o bezpieczeństwo odwiedzających. Wydarzenie odbywa się w reżimie sanitarnym: liczona jest ilość odwiedzających, obowiązkowe są maseczki, a przy wejściu na odwiedzających czeka płyn dezynfekujący.
Wielkanocny Bazar Smakoszy w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach, odbędzie się w piątek 2 kwietnia, w godz. 13-18. Wstęp bezpłatny.
Komentarze
1