Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni zgłosili zastrzeżenia do działalności 21 z 41 skontrolowanych lodziarni w województwie. W oferowanych przez nie lodach z automatu znaleziono bakterie Enterobacteriaceae, które mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Badania mikrobiologiczne 205 próbek z 41 lodziarni wykonano na polecenie Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie, po tym jak uzyskano wiele negatywnych wyników we wcześniejszym badaniu jakości zdrowotnej lodów. Aż w 105 próbkach odkryto zawyżony poziom bakterii Enterobacteriaceae.

- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej – tłumaczy Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

W 11 lodziarniach, w których wyniki były najgorsze, zakazano produkcji i sprzedaży lodów z automatu, do czasu skutecznego wymycia i dezynfekcji sprzętu oraz uzyskania pozytywnych rezultatów w kolejnym badaniu. Do 10 właścicieli lodziarni, w których poziom zanieczyszczenia był niższy, wystosowano pisma informujące o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego.

W Szczecinie skontrolowano 3 lodziarnie i we wszystkich wykryto nieprawidłowości. WSSE nie ujawnia ich adresów.