Na półmetku wiosny, a dokładnie w dniach 17-19 maja 2024 roku (piątek – niedziela), duży dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie zamieni się w wielki „winebar” na świeżym powietrzu. Wszystko to za sprawą czwartej edycji Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego.
Podczas tego, wpisanego już w kalendarz szczecińskich imprez, wydarzenia jego uczestnicy będą mieć możliwość poznania barwy, aromatu i smaku trunku Bachusa powstałego na obszarze województwa zachodniopomorskiego.
Poprzednie trzy edycje tego eventu okazały się spektakularnym sukcesem frekwencyjno-rozrywkowym. Podczas trzech edycji Festiwalu dziedziniec Zamku odwiedziło kilkanaście tysięcy osób z kraju i zagranicy.
Festiwal Wina Pomorza Zachodniego ma na celu promowanie regionalnych win z winogron, rozwój wiedzy na temat winiarstwa i enoturystyki, popularyzację szeroko pojętej kultury wina, w tym szczególnie zachodniopomorskich tradycji winiarskich oraz integrację branży winiarskiej.
Podczas tegorocznego festiwalu będzie można poznać ofertę aż 17 wytwórców wina (w tym 5 debiutantów), zrzeszonych w Stowarzyszeniu Winnice Pomorza Zachodniego. Będą to następujące podmioty:
1. Winnica Bard (debiut)
2. Winnica Bekasiak
3. Winnice Kojder
4. Winnica de Lewin (debiut)
5. Winnica Dębowe Szepty (debiut)
6. Winnica Grabowski (Binowo)
7. Winnica Invictus
8. Winnica Jassa (debiut)
9. Winnica Korzeń (debiut)
10. Winnica Molias
11. Winnica Pałacu Rajkowo
12. Winnica Sydonia
13. Winnica Szubert (Darłowo)
14. Winnica Tecławska Góra
15. Winnica Turnau
16. Winnica Zodiak
17. Skarb Templariuszy
Uczestnicy imprezy, chcąc spróbować wytwarzanego wina, będą mogli to zrobić w naczyniach przeznaczonych do spożywania tego napoju, czyli w szklanym kieliszku. Będzie go można wypożyczyć na miejscu, kupić specjalny „festiwalowy”, z którym będzie można wrócić do domu lub przynieść swój własny. To ostatnie rozwiązanie wpisuje się w zasady zrównoważonego rozwoju, więc Organizatorzy serdecznie do niego zachęcają.
Oprócz degustacji wina na miejscu oraz jego kupna na wynos, podczas Festiwalu będzie można wzbogacić swoje doznania smakowe poprzez nabycie regionalnych przekąsek, podkreślających smak regionalnych napojów wyskokowych. Dodatkowo na małym dziedzińcu będzie można skorzystać z szerokiej oferty gastronomicznej.
Podczas wydarzenia będzie można także zdobyć fachową wiedzę dotyczącą szeroko rozumianego winiarstwa podczas tematycznych prelekcji. Planowany jest wykład dla osób, chcących zacząć swoją przygodę z winem i poznać podstawy napoju ze sfermentowanych winogron, jak i prelekcja poświęcona enoturystyce, czyli podróżowaniu z winem w tle.
Dodatkową atrakcją festiwalu będzie akcent muzyczny w postaci koncertów w piątkowy i sobotni wieczór.
Komentarze
0