Gdzie i kiedy?
Stara Rzeźnia, ul. Tadeusza Wendy 14
Od: sobota, 11 kwietnia 2015, 09:00
Do: sobota, 11 kwietnia 2015, 21:00
Za ile?
wstęp wolny
Pierwsza edycja Baltic Coffee Festival odbędzie się w dniach 11-12 kwietnia w odrestaurowanym kompleksie „Starej Rzeźni” na Łasztowni.

Data wydarzenia nie jest przypadkowa. W dniach 9-12 kwietnia będą miały miejsce światowe mistrzostwa baristów (World Barista Championship 2015) w Seattle/USA. Podczas mistrzostw w sobotę, 11 kwietnia, odbędzie się światowa premiera oficjalnej maszyny WBC – ekspresu Victoria Arduino „Black Eagle” z systemem „Gravimetric”.

Zawiązane na początku lutego przez kawowych pasjonatów stowarzyszenie Baltic Coffee Collective w dniach 11-12 kwietnia w Szczecinie organizuje równoległą światową premierę ekspresu oraz transmisję zmagań czołowych baristów WBC (do dyspozycji uczestników festiwalu pozostaje profesjonalna sala kinowa). W roku 2013 z inicjatywy części obecnych członków Baltic Coffee Collective oraz osób z Qualia Caffe został zorganizowany Szczeciński Puchar Latte Art. Impreza mimo zakładanego, lokalnego charakteru, przyciągnęła baristów z innych miast Polski. Jeszcze większym zainteresowaniem cieszyła się druga edycja w roku 2014, której rangę dodatkowo podniósł fakt sędziowania przez zwycięzców Mistrzostw Polski Latte Art (Marcina Michalika, Agnieszkę Rojewską). W tegorocznej edycji, która odbędzie się w ramach Baltic Coffee Festival również będą uczestnicy spoza Szczecina, a nawet spoza Polski.

Wydarzenie poza zawodami i transmisją Mistrzostw Świata Baristów ma też na celu podniesienie świadomości wśród konsumentów i szerzenie kawy jakości specialty. Na miejscu będą odbywać się różnego rodzaju warsztaty, cuppingi edukacyjne czy wykłady. Będzie również brew bar, na którym będą przygotowywane kawy zaparzane metodami alternatywnymi.

PROGRAM BALTIC COFFEE FESTIVAL:

SOBOTA // 11.04.2015

11:15 - 17:00 - Szczeciński Puchar Latte Art vol.3

17:15 - Cupping nr 1

18:15 - Cupping nr 2 (dla zawodników)

19:00 - 01:30 Livestream z półfinałów WBC + Afterparty

NIEDZIELA // 12.04.2015

WARSZTATY / WYKŁADY

11:15 Slow Coffee - A long path of a seed to cup (Juan Jose Trujillo Quintero / La Molienda / Fincas Trujillo)
Liczba miejsc: Otwarte

12:15 Latte Art (Leszek Jędrasik / Black And White Coffee)
Liczba miejsc: 10 (Lista zamknięta)

13:15 Modern Espresso (Damian Durda / Bonanza Coffee Heroes)
Liczba miejsc: 20 (Lista zamknięta)

14:15 How to start a roasting business from perspective of a foreigner (Audun Sorbotten / Audun Coffee)
Liczba miejsc: Otwarte

15:15 Defekty w procesie wypalania kawy (Elżbieta Citak / Coffee Proficiency)
Liczba miejsc: 15 (Lista zamknięta)

16:15 Branding w segmencie kawiarni (Adam Przybyłek / Czarny Deszcz)
Liczba miejsc: Otwarte

17:15 Home Barista (Kamil Kwietniewski / Coffee Desk)
Liczba miejsc: 16 (Lista zamknięta)

CUPPINGI:

11:30 - Cupping nr 3

12:30 - Cupping nr 4

13:30 - Cupping nr 5

14:30 - Cupping nr 6

15:30 - Cupping nr 7

16:30 - Cupping nr 8

17:30 - Cupping nr 9

18:30 - Cupping nr 10

19:30 - Podsumowanie imprezy

20:30 - 01:30 Live Stream z finałów WBC

Jeżeli chodzi o cuppingi to na samym evencie będą dostępne listy, na których będzie można zapisać się na cuppingi. Można zapisać się maksymalnie na dwie listy. Będzie też wypisane jakie kawy będą na danym cuppingu.

Przez cały czas trwania imprezy będą również działały:
- Festiwalowy espresso bar
- Festiwalowy brew bar
- Post COffice // Audun Coffee espresso bar
- Coffeedesk brew bar

Kawa będzie bezpłatna. Na festiwalowych barach będą postawione puszki, do których będzie można wrzucać datki na działalność stowarzyszenia i organizację podobnych eventów.