To uwielbiana przez szczecinian impreza. Za każdym razem gromadzi na Wałach Chrobrego prawdziwe tłumy. Wiosenna edycja Kiermaszu Ogrodniczego „Pamiętajcie o ogrodach” już za nieco ponad tydzień!
W wielki, kolorowy ogród Wały Chrobrego w Szczecinie zamienią się w przyszły weekend, tj. 18 i 19 maja 2019. Tak jak zawsze, w wydarzeniu weźmie udział ponad 100 wystawców. Przyjadą do nas z różnych stron Polski, a na ich stoiskach będzie można znaleźć wszystko, co potrzebne nie tylko do ogrodu, ale też na balkon czy domowy parapet. Odwiedzający będą mogli wybierać spośród drzewek i krzewów owocowych i ozdobnych, roślin rabatowych, cebul kwiatowych, ozdobnych traw, pnączy, róż, świeżych ziół w doniczkach, kaktusów i innych sukulentów. Oczywiście wszystko to w licznych odmianach, znanych i lubianych oraz nierzadko zupełnie nowych i kolekcjonerskich.
– Takiej różnorodności gatunków, odmian, pokrojów, kolorów, zapachów jak na Kiermaszu Ogrodniczym „Pamiętajcie o ogrodach” trudno doświadczyć w innych miejscach oferujących artykuły do ogrodu – nawet w największych i najprężniejszych centrach ogrodniczych – zaznaczają organizatorzy 38. już edycji Kiermaszu.
Mnóstwo roślin, ale nie tylko
Poza bogactwem roślin 18 i 19 maja na Wałach Chrobrego będzie można nabyć nawozy ogrodnicze, sprzęt mechaniczny, małą architekturę ogrodową, a nawet rękodzieła i dekoracje zarówno do domu, jak i ogrodu.
Swoje stoisko będzie miał także Polski Związek Działkowców, przy którym instruktorzy ogrodniczy będą udzielać fachowych porad i tradycyjnie już zbadają odczyn gleby.
Dodatkową atrakcją Kiermaszu „Pamiętajcie o ogrodach” jest kiermasz jadła regionalnego, czyli „Wałówka z przysmakami” zlokalizowana w ulicy Szczerbcowej. Mieszkańcy i turyści znajdą tu stoiska m.in. producentów pieczywa (np. chlebów żytnich wypiekanych na bazie naturalnego zakwasu w piecu ceramicznym - z czarnuszką, kminkiem, ziarnem, suszonymi pomidorami i czosnkiem albo żurawiną), wędlin i serów (produkty z Podlasia, Litwy, Podhala), oryginalnych tureckich słodyczy. Będą również oliwki, miody z najlepszych pasiek, obwarzanki robione według tradycyjnych receptur, węgierskie kołacze i langosze, przetwory z ryb i owoców oraz podpiwki, kwas chlebowy i piwa smakowe z minibrowarów.
Organizatorzy zapraszają w sobotę, 18 maja, w godzinach 9.00 - 18.00 oraz w niedzielę, 19 maja, od 9.00 do 17.00. Wstęp wolny.
Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym wydarzenia.
Komentarze
0