Ruszyła coroczna akcja badania lodów z automatów w województwie zachodniopomorskim. Próbki zostały pobrane na początku lipca. Do kontroli typowano obiekty zlokalizowane w miejscach o zwiększonej obecności turystów. 43% pobranych do badań próbek zostało zakwestionowanych. – Do kontroli pobrano 195 próbek z 39 partii lodów – mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

„Wydano 2 decyzje zawieszające działalność w zakresie produkcji i wprowadzania lodów z automatu”

Lody z automatów badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych, tj. Salmonella i Listeria monocytogenes, oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych, czyli bakterii Enterobacteriacae. Pobrane próbki nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 85 próbek z 17 partii lodów zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Sanepid w zależności od poziomu zanieczyszczenia wydawał decyzje odnośnie mandatów, upomnień albo nawet… decyzji o zamknięciu lokalu.

– Wydano 2 decyzje zawieszające działalność w zakresie produkcji i wprowadzania lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań laboratoryjnych. Obie sytuacje miały miejsce w Świnoujściu. Wydano 4 decyzje administracyjne z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań – informuje Małgorzata Kapłan.

Ponad 11 przedsiębiorców zostało upomnianych. – Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe – informuje Małgorzata Kapłan z WSSE w Szczecinie.

W samym Szczecinie sanepid pobrał próbki lodów z 15 punktów, z czego w 5 zostały one zakwestionowane.

Sanepid na kontrolach

Wcześniej na łamach portalu wSzczecinie.pl informowaliśmy o innych kontrolach prowadzonych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w sezonie wakacyjnym.

Na przełomie czerwca i lipca odbyły się kontrole kolonii i turnusów. Zgłoszono 2228 wycieczek na terenie województwa zachodniopomorskiego, spośród których Inspekcja Sanitarna skontrolowała 145. Wśród nich znalazł się jeden, który nie został zgłoszony do elektronicznej bazy wypoczynku Kuratorium Oświaty.

Wcześniej sanepid sprawdzał także lokale gastronomiczne na Pomorzu Zachodnim. Tutaj efekty kontroli były dość niepokojące: na 280 kontroli wykryto ponad 80 nieprawidłowości. – W związku z nieprzestrzeganiem wymagań prawa żywnościowego ukarano mandatami 52 osoby odpowiedzialne za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym w kwocie 13 500 złotych – mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.