Prawdziwy włoski piec, świeże składniki prosto z Włoch, pizza przygotowywana na oczach gości – to atuty, którymi może pochwalić się pizzeria La Rotonda. Otwarta w czasie pandemii, podbiła serca mieszkańców.
„Przestrzegamy zasad tworzenia prawdziwej włoskiej pizzy opartej na włoskich recepturach, składnikach i smakach”
Pizza neapolitańska jest okrągła, ma średnicę nie większą niż 35 cm i wyrośnięty brzeg i niekoniecznie przypomina nam tę popularną w Polsce. Warto jednak spróbować tego włoskiego przysmaku, który w 2017 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
– Pizza neapolitańska jest dość specyficzną pizzą, która podbija europejski rynek gastronomiczny. Nie każdy rozumie jej naturę, choć przyznać musimy, że nawet największe niedowiarki jej smaku staja się naszymi stałymi klientami. I to cieszy nas najbardziej. Śmiało możemy powiedzieć, że znamy się na pizzy. Przestrzegamy zasad tworzenia prawdziwej włoskiej pizzy opartej na włoskich recepturach, składnikach i smakach. Nasze ciasto stworzone z 3 rodzajów mąki dojrzewa 72 godziny. Oryginalny włoski piec, w którym temperatura sięga 500 stopni pozwala nam wypiekać ją krócej niż 90 sekund – mówi szef kuchni La Rotondy.
Dobry start w trudnych czasach
La Rotonda otworzyła się w dość trudnym okresie dla gastronomii, bo w szczycie pandemii, jednak zdążyła odcisnąć swój znak na kulinarnej mapie Szczecina. Bogata karta, w której prócz pizzy znaleźć można oryginalne włoskie zupy, makarony i desery sprawia, że można tu poczuć się jak w Neapolu. Gwarancję smaku zapewni pozzaiolo, który swoją wiedzę zdobywał w najlepszych pizzeriach neapolitańskich w Polsce.
– Ze względu na panujące obostrzenia oferujemy dania z opcją odbioru osobistego jak i dowozu pod wskazany adres, ale już nie możemy się doczekać kiedy będziemy mogli zacząć funkcjonować w normalnej formule i pochwalić się przyjemnym wnętrzem. Chcemy stworzyć miejsce z włoskim klimatem, biesiadną atmosferą, gdzie prócz pysznego jedzenia goście znajdą namiastkę Włoch w zachodniej części Szczecina – mówią pracownicy La Rotonda.
Rzut oka na menu
La Rotonda znajduje się na ul. Południowej 18-26, przy Rondzie Hakena. Oprócz prawdziwie neapolitańskich pizz, oferuje swoim gościom inne dania kuchni włoskiej, w tym np. makarony, oparte na oryginalnych składnikach sprowadzanych prosto w Włoch. Dodatkowo do odwołania w każdy poniedziałek można skorzystać z rabatu -20% na dania makaronowe.
Do wyboru są trzy rodzaje pizz: Rossa (przyrządzana na bazie pomidorów San Marzano, włoskiej mozzarelli i oliwie z oliwek), Bianca (z sosem na bazie sera mozzarella, nasączona oliwą z oliwek) i Calzone (zawija w kształt pieroga, wypełniona nadzieniem). Ceny wahają się od 23 do 37 złotych.
Komentarze
15