Hitem jest zakwas ze złotych buraków z kurkumą i imbirem, również wielu zwolenników znajdzie w asortymencie kilkanaście rodzajów kimchi. Oferta Zakwasowni jest bardzo szeroka i cały czas się powiększa, również dzięki sugestiom klientów, szukających zdrowej kuchni roślinnej. Co tydzień w niedzielę w ekologiczne produkty można zaopatrzyć się na Szczecińskim Bazarze Smakoszy (Off Marina przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach).

Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Gdyni, specjalizująca się w zakwasach, kiszonkach i daniach kuchni roślinnej. Oferowane produkty to efekt poszukiwań prozdrowotnych rozwiązań żywieniowych, prowadzonych od lat przez właścicieli – Magdalenę i Mikołaja Batorów. Impulsem do zmian nawyków była diagnoza o chorobie nowotworowej. Dziś pani Magdalena czuje się już dobrze i nie ma wątpliwości, że niezwykle istotna w walce z chorobą była zmiana diety. Swoimi doświadczeniami dzieli się za pośrednictwem założonej przez Zakwasownię fundacji „Stacja czułość”, która wspiera pacjentki onkologiczne i ich rodziny.

Inspiracje z całego świata

Pierwsze kiszonki i zakwasy powstawały w przydomowym garażu. Na początku tylko dla rodziny, później również dla znajomych. Szybko okazało się, że zapotrzebowanie na takie produkty jest bardzo duże. Zaczęły się pierwsze wizyty na bazarach w roli sprzedawców. Dziś Zakwasownia ma sklepy w kilku miastach w Polsce i stale rozszerzającą się ofertę.

- Głównym pomysłodawcą każdej receptury jest Mikołaj. Z podróży po całym świecie wybiera ciekawe pomysły na dania w wersji roślinnej. Ważna jest też miłość do kuchni i doświadczenia wyniesione z domu, gdzie widział jak jego mama przygotowuje kiszonki. Wtedy jeszcze nikt nie mówił o właściwościach prozdrowotnych tego procesu, przygotowywało się kapustę kiszoną, bo była po prostu smaczna – opowiada Weronika Szwejk, córka pani Magdaleny, która w Zakwasowni zajmuje się marketingiem.

Rzemieślnicza praca

Firma, mimo stałego rozwoju, pozostaje manufakturą, w której trzon pracowników stanowi rodzina i przyjaciele. Nie zmienia się też filozofia przygotowywania produktów. Wszystko powstaje ręcznie, bez użycia jakichkolwiek maszyn. Najczęściej wystarczy beczka i naturalne procesy fermentacyjne.

- Wierzymy, że powrót do korzeni rzemieślniczej pracy daje nie tylko wyższą jakość, ale też pozwala nam zostawić cząstkę dobrej energii, którą później odczuwają klienci – mówi Weronika Szwejk.

Wspierają odporność i trawienie

Ogromną popularnością wśród klientów cieszą się zakwasy z buraków, oferowane w różnych wariacjach. Zwłaszcza złote buraki z kurkumą i imbirem. Kupujący często sięgają po kimchi w kilkunastu smakach, nie tylko z kapusty pekińskiej, ale też np. z zielonej cebulki czy buraków. Nie brakuje też zwolenników kombuchy, czyli orzeźwiającego napoju z kiszonej herbaty. W ofercie Zakwasowni są też dania obiadowe, takie jak np. curry z nerkowcami i mango. Wszystkie oferowane produkty łączy prozdrowotny charakter.

- Wspomagają nasze zdrowie, zarówno to fizyczne, jak i duchowe. Wspierają perystaltykę jelit, naszą odporność i dobre samopoczucie. To, co jemy w ogromnym stopniu wpływa bowiem na stan naszych jelit, a to ma odzwierciedlenie w naszym samopoczuciu. Dbanie o mikrobiom jest naprawdę istotne. WHO podkreśliło też niedawno wagę kuchni roślinnej w walce ze skutkami pandemii – tłumaczy Weronika Szwejk.

Przychodzą po porady zdrowotne

Świadomość konsumentów cały czas rośnie i coraz częściej zwracają baczną uwagę na to, co jedzą. Pomagają w tym takie inicjatywy, jak Szczeciński Bazar Smakoszy, gdzie spokojnie można porozmawiać z wystawcami. Wiele osób podchodzi do stoiska Zakwasowni, by poprosić o poradę w związku ze swoimi dolegliwościami zdrowotnymi.

- Bardzo często przychodzą do nas mamy, których dzieci mają alergię pokarmową i szukają bezglutenowych opcji. Przychodzą też osoby, które mają silne zaburzenia pracy tarczycy i decydują się na kwas jodowany. Wiele osób się przed nami otwiera i opowiada swoje prywatne historie. To jest niesamowite, że ludzie mają zaufanie do naszych doradców. Wiedzą, że nasza historia zaczęła się wtedy, kiedy sami szukaliśmy zdrowia – mówi Weronika Szwejk.

Kiszone płatki owsiane

Klienci często inspirują też do wprowadzania nowych produktów, a załoga Zakwasowni bardzo lubi eksperymentować. Wystarczy powiedzieć, że tygodniowo proponuje około 10 nowości ze swojej kuchni. Przykłady najbardziej nieoczywistych połączeń, które polubili klienci? Kiszone płatki owsiane, z których powstał twaróg z migdałami, albo zakwas z kapusty z dodanym magnezem.

Wszystkiego spróbować można podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, który w każdą niedzielę odbywa się w Off Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach, od godziny 10:00 do 15:00. Wstęp jest wolny. Klienci bazaru mogą także skorzystać z bezpłatnego parkingu.

Zakwasownia zaprasza też do sklepów stacjonarnych na ryneczku Pogodno (pon-pt. 9:00-17:00, sob. 9:00-15:00) i CH Wilcza, ul. Przyjaciół Żołnierza 4 (pon-pt. 9:00-18:00, sob. 9:00-15:00).

https://www.facebook.com/SzczecinskiBazarSmakoszy