“Trwało lato, przyszła jesień” – można powtórzyć za autorami popularnego utworu. Wraz z jesienią rozpoczął się sezon na infekcje. W tym szczególnym czasie warto zadbać o siebie kompleksowo, szczególnie za sprawą zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Które produkty włączyć do jesiennego jadłospisu, aby wzmocnić odporność organizmu?
Dynia
Dynia to jeden z symboli jesieni. Warzywo warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale również do przyrządzania pysznych i pożywnych dań. Dynia należy do warzyw niskokalorycznych (około 34 kcal w 100 g produktu). Jest źródłem białka i błonnika pokarmowego. Co więcej, zawiera całe mnóstwo składników mineralnych (wapń, magnez, selen, potas, cynk) oraz witamin antyoksydacyjnych (A, C i E). Antyoksydanty to szczególne związki, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki uszkadzają zdrowe komórki w ciele, czyniąc je tym samym bardziej podatnymi na choroby i infekcje.
Cebula
Któż z nas nie pamięta smaku syropu z cebuli podawanego w dzieciństwie przez mamy i babcie? Cebula to ważna część diety na dobrą odporność. Swoje właściwości lecznicze warzywo zawdzięcza licznym składnikom odżywczym. Jest źródłem składników mineralnych (siarki, cynku, magnezu, fluoru, żelaza, wapnia, potasu i krzemu), witamin (A, C, K, E, z grupy B) i antyoksydantów. Co więcej, cebula ma właściwości antybakteryjne i jest niezwykle skuteczna w oczyszczaniu dróg oddechowych.
Żurawina
Owoce żurawiny są źródłem witamin (głównie beta-karotenu), składników mineralnych i antyoksydantów. Na szczególną uwagę zasługuje znajdujący się w żurawinie związek laktonowy o właściwościach przeciwbakteryjnych. To właśnie dzięki jego obecności żurawina uważna jest za skuteczny środek wspomagający leczenie infekcji pęcherza moczowego. Dobroczynne działanie owoców wykorzystuje się także w profilaktyce i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Kiszonki
Odporność zaczyna się w jelitach. A o te najlepiej zadbać, wprowadzając do diety źródła probiotyków. Probiotyki to żywe organizmy, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Ich głównym zadaniem jest utrzymanie równowagi fizjologicznej w układzie pokarmowym. Poza tym probiotyki powstrzymują patogeny przed rozwojem w jelitach oraz ich wchłanianiem przez błonę śluzową jelit do organizmu. Źródłem probiotyków są produkty kiszone, takie jak kiszona kapusta, kiszone ogórki czy zakwas z buraków. W jesiennej diecie nie powinno ich zabraknąć.
Rozgrzewające przyprawy
Jesienne menu warto urozmaicić rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak goździki, imbir, cynamon czy chili. Goździki to świetne źródło naturalnych antyoksydantów. Imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Co więcej, podobnie jak chili, jest termogenikiem – doskonale rozgrzewa i przyspiesza metabolizm. Cynamon ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.
Szukasz odpowiednio zbilansowanej diety na jesień? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Szczecinie! Szczegóły na stronie: https://www.maczfit.pl/.
Komentarze
0