W tym roku mija trzecia rocznica powstania lokalnej imprezy, dzięki której szczecinianie pokochali regionalne, ekologiczne i sezonowe produkty. Na urodzinową edycję Szczecińskiego Bazaru Smakoszy organizatorzy zapraszają w najbliższą niedzielę, 10 maja, do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.
– Z okazji naszych 3. urodzin razem z wystawcami przygotowaliśmy niespodzianki dla naszych gości – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów, organizator Szczecińskiego Bazaru Smakoszy.
Wystawcy zapowiadają również nowości, które z pewnością przypadną do gustu uczestnikom Bazaru. Tradycyjnie nie zabraknie Hani z Always and Forever Hungry i jej bez. Z okazji urodzin Bazaru przygotowała ona specjalną ofertę dla odwiedzających. Z filmu promującego dowiadujemy się, że będziemy mogli wziąć udział w loterii oraz skosztować bezowych lodów.
– Każda osoba, która będzie brała udział w loterii, na pewno dostanie jakiś prezent – zachęca Hania z Always and Forever Hungry. – Mam przygotowane prezenty, które są śmieszne, fajne, a niektóre pyszne.
Z kolei portal wSzczecinie.pl z okazji urodzin zrealizuje wydanie specjalne „Studia wSzczecinie.pl”. Program będzie nadawany bezpośrednio z OFF Mariny.
Pomoc i wsparcie dla Franka Kępy
Organizatorzy podkreślają, że Szczeciński Bazar Smakoszy jest nie tylko miejscem zakupów. Szczecińskie wydarzenie wspiera również wszystkich tych, którzy potrzebują pomocy. W najbliższą niedzielę będzie można pomóc Frankowi Kępie, który zmaga się ze śmiertelną chorobą.
– Bliscy Franka przygotują muffinki, bukiety z ich kwiaciarni, rękodzieło, krówki i balony. Wszystko będzie można kupić w cenie nieokreślonej, na zasadzie "płacisz, ile możesz", każda złotówka idzie na pomoc dla tego dzielnego szkraba – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Podczas wydarzenia obowiązywać będą specjalne zasady bezpieczeństwa, chroniące przed Covid-19. Liczba osób wewnątrz obiektu będzie kontrolowana, a uczestnicy zostaną zobowiązani do noszenia maseczek oraz rękawiczek. Przed wejściem do hali, każdy będzie musiał zdezynfekować ręce. Sala boczna, wypoczynkowa, pozostanie zamknięta.
– Niestety ze względu na to, w jakiej obecnie znajdujemy się sytuacji, tegoroczne urodziny będą się różnić od poprzednich edycji – tłumaczy Anna Fiodorowicz, współorganizatorka Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. – Myślę, że wystawcy i my przygotujemy się w taki sposób, aby dalej można było poczuć rodzinną atmosferę.
Urodzinową edycję Szczecińskiego Bazaru Smakoszy będzie można odwiedzać w niedzielę, 10 maja, w godz. 10:00 – 15:00. Wstęp i parking są bezpłatne.
Lista wystawców:
- Gospodarstwo Rolne Leszek i Agnieszka Jager (racuchy, ciasta, sałatki śniadaniowe, przetwory)
- Gospodarstwo Ekologiczne “Sątyrz” Państwa Woźnickich (warzywa, kiszonki, jaja)
- Mleczarnia Mały Gil (sery pleśniowe, sery żółte, jogurty, kefiry)
- Ryby z Wyspy Wolin (rewelacyjny paprykarz, świeże ryby, przetwory rybne)
- Miody Boguszyckie (miody, świece z miodu, pyłek pszczeli)
- Kawiarnia bardzo dobrze (najlepsza kawa specialty, nitro, przelew, herbata i wiele innych)
- Słoneczny Młyn (naturalne chleby na zakwasie)
- Vinoteka (wina morawskie, wina prosto z beczki)
- Manufaktura Lawenda (naturalne kosmetyki)
- Farma Na Górce (sery, mleko, śmietana, pierogi, wędliny)
- Ekologiczne Gospodarstwo Państwa Springerów (wędliny tradycyjne)
- Malinowy Ogród (rewelacyjne przetwory owocowe: syropy, konfitury, soki)
- Pierogarnia na Piastów 53 (najlepsza garmażeria: pierogi, krokiety, kotlety, gołąbki, kopytka)
- Karol Modrzyński (nabiał ekologiczny)
- Always and forever hungry (beeezyyy <3)
- Rogos, ciastka owsiane (ciastka fit na bazie płatków i bakalii, rewelacyjne cake popsy, bezalkoholowy grzaniec pomarańczowy)
- KOALA KOMBUCHA (kolorowe probiotyki z bąbelkami i niską zawartością cukru)
- Prosto z działki (świeże soki warzywne, słoiki mięsne)
- A.M. Pokutyńscy (wędliny tradycyjne)
- I.K. Pokutyńscy (świeże pieczywo)
- SernikoweLove (wariacje sernikowe własnego wyrobu)
- Wyroby z dziczyzny (dziczyzna: pierogi z dziczyzną, gulasz z jelenia i inne rarytasy)
- Green Love - Mikro Liście (różnorodne mikroliście, świetna alternatywa do kiełków)
- Przysmaki Sułtana (tureckie specjały m.in. baklava, chałwa, przyprawy, herbata)
- Piecarnia i Sery Pilch (świeże pieczywo i sery)
- Esencja Smaku (przepyszne ręcznie robione czekolady bez cukru i inne wyroby czekoladowe)
- Miód Malina Sadki (wegańskie ciasta, serniki, torty ze składników najwyższej jakości)
- Indian palace restauracja szczecin (dania kuchni indyjskiej: samosa, vada i chicken lolly pop)
- Gościniec u Deców (dziczyzna)
- Gospodarstwo Rolne Norbert Dobosiewicz (pasztety z drobiu i królików, syropy, powidła, dżemy)
- Browar Łąkomin (piwo rzemieślnicze, świetne dania w słoikach, dipy)
- Manufaktura Wakame (wegańskie pyszności m.in. dania, pasztety, smarowidła na kanapki, burgery)
- Manufaktura “Brzad” (rewelacyjne suszone jabłka, gruszki i śliwki, soki)
- Restauracja Stara Rzeźnia - Cukiernia (monoporcje deserowe)
- PanDemonic (wegańskie ostre sosy)
- Yaki Kingu (tradycyjne przysmaki kuchni japońskiej, m.in. onigiri, kakigori, okonomiyaki)
- DżusWóz (owocowe soki wyciskane na miejscu)
Komentarze
1