Bez glutenu, konserwantów, ulepszaczy czy substancji przedłużających trwałość. Według własnej receptury, przy użyciu dokładnie wyselekcjonowanych, zdrowych składników. Tak powstaje chleb w piekarni Inusza, która właśnie otrzymała prestiżowy certyfikat „Menu bez glutenu”.
Ta mała piekarnia w Policach prowadzona jest przez pasjonatkę zdrowego odżywiania i wypieków. Pieczywo nie powstaje tutaj w hurtowych ilościach. Każdy bochenek przygotowany jest z dbałością o najmniejsze szczegółu.
- Taka już jestem. Mam zasadę: albo robić coś idealnie, albo wcale – podkreśla Irmina Korecka, właścicielka Inuszy.
„Bez ściemy gluten tniemy”
Efektem tego zaangażowanie jest uznanie ekspertów. Inusza otrzymała właśnie certyfikat „Menu bez glutenu” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W Szczecinie, i jego najbliższej okolicy, takim wyróżnieniem może poszczycić się jeszcze tylko Zakręcona Kawiarenka (specjalizuje się w ciastach, ale właśnie przenosi się do Krakowa). To bardzo ważna informacja dla wszystkich osób chorych na celiakię, którym nawet niewielka ilość glutenu może zaszkodzić.
- Wiele piekarni oferuje chleb niby-bezglutenowy, w którym tak naprawdę znajdują się jednak śladowe ilości glutenu. W Inuszy pieczywo jest całkowicie bezglutenowe. Potwierdza to certyfikat, poprzedzony szkoleniem i dokładnymi kontrolami przeprowadzonymi przez ekspertów – mówi Irmina Korecka.
Wypieki Inuszy nie są jednak tylko dla zmagających się z celiakią. Takie pieczywo zainteresuje z pewnością wszystkich pasjonatów zdrowego trybu życia, zwracających dużą uwagę na to co jedzą. A także tych chcących spróbować czegoś nowego i dowiedzieć się np. jak smakuje chleb Skasztaniony.
Skasztaniony, Chrza’nek i inne
To jeden z pięciu podstawowych rodzajów pieczywa oferowanych przez Inuszę. Wszystkie są chlebami gryczano-ryżowymi. Do wyboru są: Inuszowy Zacny (bez dodatków), Topowy model (z ziarnami słonecznika, pestkami dyni i amarantusem), Włoska robota (z suszonymi pomidorami i autorską mieszanką przypraw), Skasztaniony (z kasztanami) i Chrza’nek (z chrzanem i czosnkiem). Ich wyróżnikiem jest nie tylko brak glutenu, ale również ściśle wyselekcjonowane zdrowe produkty i składniki. Efektem jest pełnowartościowe pieczywo pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale bez cukru, konserwantów, laktozy, ulepszaczy czy substancji przedłużających trwałość
- Długo pracowałam nad własną recepturą. Zależało mi, żeby w przeciwieństwie do wielu chlebów bezglutenowych, moje wypieki nie były suche, nie kruszyły się i były po prostu smaczne. Przed uruchomieniem działalności poprosiłem o opinię kilka piekarni i zebrałam dużo pozytywnych recenzji. Niektórzy byli w szoku, że tak może smakować chleb bezglutenowy. Nawet zaproponowano mi pracę, ale zawsze marzyłam o stworzeniu własnej piekarni – mówi Irmina Korecka.
Zadzwoń i stwórz własny chleb
Oferta Inuszy nie ogranicza się do pięciu podstawowych rodzajów pieczywa. Każdy może skontaktować się z właścicielką i zamówić swój własny chleb z wybranych przez siebie składników. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które bardzo muszą uważać na dietę i nie mogą spożywać niektórych produktów.
- Jestem bardzo otwarta na kontakt ze wszystkimi zainteresowanymi i to nie tylko, by przyjąć zamówienia. Chętnie opowiem jak powstaje chleb, posłucham opinii osób, które już spróbowały mojego pieczywa. Proszę również o informację, jeżeli ktoś chce, by chleb z Inuszy pojawił się w sklepie obok swojego miejsca zamieszkania – mówi Irmina Korecka.
Gdzie można kupić?
W tej chwili chleb z Inuszy dostępny jest w sklepach: „La Vita", pl Zwycięstwa 1; „Eko Spiżarnia”, ul. Jagiellońska 86; „Zielony Kram", rynek Pogodno; „Organic Garden", ul. Kaszubska 4, ul. Sikorskiego 8, „Owocowy świat", ul. Topolowa 4 (Mierzyn) oraz „Sklep ze zdrową żywnością", ul. Modra (Bezrzecze). Z czasem sklepów oferujących certyfikowane bezglutenowe pieczywo ma być coraz więcej. Rozwijać będzie się również oferta.
- Cały czas pracuję nad nowymi recepturami. Wkrótce w menu będą również ciasta. Planujemy także wprowadzić możliwość zamawiania wypieków przez internet – podkreśla Irmina Korecka.
Stoisko piekarni będzie można odwiedzić podczas największych bezglutenowych targów w Europie Środkowo-Wschodniej (Gluten Free EXPO IV, 15-16 czerwca w Warszawie)
Szczegółowe informacje na temat piekarni i jej wyrobów można znaleźć na stronie www.inusza.pl
Komentarze
7