Z odpadów po wypalaniu ziaren kawy szczecińscy naukowcy opracowali przepis na ekologiczną podpałkę do grilla i kominka. Wynalazek badaczy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego uzyskał niedawno patent, a kolejny krok to próba jego sprzedania.

O wykorzystanie łusek ziaren kawy po wypalaniu zwróciła się do naukowców jedna ze szczecińskich palarni. To niezwykle delikatny, lekki i tłustawy odpad, do którego badacze z zespołu profesor Katarzyny Wilpiszewskiej dodali spoiwo (parafinę, wosk sojowy lub pszczeli), a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze.

– Dzięki temu badacze ZUT w Szczecinie otrzymali płytki, które po pocięciu mogą posłużyć jako podpałka do grilla czy kominków. Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek – informuje Emilia Kujawa, rzecznik prasowa ZUT w Szczecinie.

Badania trwały kilka miesięcy. Udział w nich wzięli mgr inż. Dorota Skowrońska oraz profesor Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT w Szczecinie. Teraz Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT zajmuje się komercjalizacją wynalazku szczecińskich naukowców.