Na Wielkanocnym Bazarze Smakoszy (piątek 2 kwietnia, w godz. 13-18) będzie można zaopatrzyć się w warzywa, owoce, mięso i nabiał bezpośrednio od rolników i producentów. We wszystkie niezbędne składniki, z których można wyczarować świąteczne potrawy. Jakie? Oto garść pomysłów na wielkanocne dania od stałych wystawców Bazaru w Off Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.

Wielką wartością zakupów na Szczecińskim Bazarze Smakoszy jest możliwość porozmawiania z wystawcami, którzy o swoich produktach wiedzą wszystko. Zawsze chętnie doradzą, odpowiedzą na każde pytanie, wytłumaczą jakie korzyści płyną np. ze zmiany diety.

Poprosiliśmy, by przed Wielkanocą podzielili się z naszymi czytelnikami propozycjami świątecznych przepisów. To dania, do których świeże, zdrowe składniki będzie można kupić na Wielkanocnym Bazarze Smakoszy.

Krem z białych warzyw z chrzanem od Zakwasowni

Składniki:

- 3 średniej wielkości pietruszki,

- 1 mały seler,

- 0,5 gruszki,

- 0,5 kg ziemniaków,

- 5 łyżeczek chrzanu,

- 200 ml śmietanki roślinnej,

-sól,

-pieprz,

-3 łyżki płatków drożdżowych,

-oliwa,

-rzodkiewka, zioła do dekoracji.

 

Wykonanie

Pietruszkę, seler i gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, polać oliwą i piec przez około 20 min w temperaturze 180 stopni, aż zmiękną. W międzyczasie ugotować ziemniaki. Wszystkie warzywa razem zblendować. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać chrzan, śmietankę oraz przyprawy. Jeśli krem jest za gęsty, można dolać nieco wody.Podawać z pokrojoną rzodkiewką i ulubionymi nowalijkami.

Przepis pani Teresy Ambroziak z Malinowego Ogrodu na faszerowane jajka

Składniki:

- jaja,

- garść orzechów nerkowca,

- awokado,

- zielony pieprz,

- sól,

- natka pietruszki lub szczypiorek.

Wykonanie

Orzechy nerkowca namoczyć na kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc). Następnie ugotować jaja na twardo. Namoczone orzechy rozgnieść w mikserze na papkę (jest to zastępstwo majonezu). Jajka przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Żółtka rozgnieść razem z awokado, zmiksowanymi orzechami, rozgniecionym zielonym pieprzem i solą do smaku. Gotową masą wypełnić ugotowane białka jajek. Na koniec danie można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przepis pani Agnieszki Jager z Gospodarstwa Rodzinnego Agnieszka i Leszek Jager na babkę świąteczną

Składniki:

- 7 jaj,

- 3/4 szklanki cukru,

- 7 łyżek majonezu delikatnego,

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 3/4 szklanki mąki pszennej,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- cukier waniliowy lub pół opakowania olejku śmietankowego.

Wykonanie

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i partiami wsypać cukier ubijając dalej, na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka i ubijać dalej (dodając białko i żółtka osobno, proces trwa krócej). Do masy dodać majonez, ubijając dalej, ale na mniejszych obrotach i wlać olejek śmietankowy lub cukier waniliowy. Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia partiami wsypać do gotowej masy, delikatnie mieszając łyżką, tak, jakbyśmy robili biszkopt. Dużą formę do babek posmarować masłem i posypać bułką (przy silikonowych formach wystarczy masło) i rozgrzać piekarnik do 170 stopni do termoobiegu. Piec ok. 50min (babkę sprawdzać patyczkiem: wypiek jest dobry, gdy patyczek jest suchy). Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem, wedle uznania.

Bazary i targowiska mogą działać również w czasie lockdownu

Organizatorzy, jak zawsze, zadbają o bezpieczeństwo odwiedzających. Wydarzenie odbywa się w reżimie sanitarnym: liczona jest ilość odwiedzających, obowiązkowe są maseczki, a przy wejściu na odwiedzających czeka płyn dezynfekujący.

Wielkanocny Bazar Smakoszy w OFF Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach, odbędzie się w piątek 2 kwietnia, w godz. 13-18. Wstęp bezpłatny.