Na rynku działają zaledwie pół roku, ale ich produkt zdążył już podbić podniebienia ekspertów branży spożywczej. Tłoczone w Przecławiu soki jabłkowe zdobyły właśnie prestiżowy Certyfikat Dobry Produkt.
- W branży spożywczej to jedna z najważniejszych nagród. Byłem przekonany, że na nominacji się skończy i z wielkimi, znanymi markami nie mamy szans, ale jak widać jakość się broni – mówi Mateusz Jakubowski, dyrektor szczecińskiej firmy PGR Polskie Smaki Sp. z o.o.

Tłoczony w jego zakładzie sok jabłkowy, naturalnie mętny, bez dodatku cukru, wody i sztucznych barwników otrzymał wyróżnienie w kategorii nowy produkt na rynku.

- Jesteśmy totalnymi świeżakami, więc taka nagroda dała nam ogromnego kopa do działania. Tym bardziej, że znaleźliśmy się wśród naprawdę dużych marek (poza PGR Polskie Smaki nagrodzono m.in. Bakalland i Browar Kormoran) – dodaje z entuzjazmem.

Naturalny smak z lokalnej manufaktury
PGR Polskie Smaki produkuje sok jabłkowy od nieco ponad pół roku i zatrudnia tylko kilka osób. Zakład śmiało można nazwać manufakturą, prawie wszystko jest tam robione ręcznie. Zaczynając od selekcji i mycia jabłek, poprzez tłoczenie, nalewanie do szklanych butelek, na kapslowaniu kończąc. Sok tłoczony jest tradycyjną metodą w specjalnym urządzeniu, prasie, które kształtem przypomina beczkę.

– Kosz wsadowy zapełniamy jabłkami, a potem pod ciężarem tłoka wyciskamy sok – opowiada Jakubowski. - Następnie poddajemy go lekkiej pasteryzacji, co zapobiega psuciu, ale nie ma praktycznie żadnego wpływu na walory odżywcze i smakowe. Dzięki temu sok zachowuje świeżość około pół roku – dodaje.

Dziennie w zakładzie przetwarzane jest kilkaset kilogramów jabłek – jedna duża butelka soku (700ml) to około 10 jabłek. - Nie jesteśmy wielką, nazwijmy to, „fabryką soków”. Ale to zaleta. Dzięki temu nie sprzedajemy soków, które od miesięcy leżą w chłodniach, ale takie, które tydzień czy dwa tygodnie temu były jeszcze jabłkami – zaznacza Jakubowski.

Nowe smaki
W rodzinie Jakubowskiego jabłka są obecne od dawna. Jego ojciec od lat działa w branży owocowo-warzywnej, zaczynał za komuny jako tzw. spekulant, handlując jabłkami na targowisku handlowym Turzyn. Jak nam opowiada, dopóki sam nie zajął się ich przetwarzaniem, nie miał pojęcia jak smakuje prawdziwy sok z tych owoców. Teraz firma eksperymentuje z nowymi smakami. Poza sokiem z dodatkiem cytryny czy mięty, do oferty wprowadziła sok jabłkowy z aronią oraz w wersji bardziej egzotycznej – z imbirem. Na tym jednak pomysły Jakubowskiego się nie kończą. W niedługim czasie firma planuje wprowadzić nowe produkty. Większość z nich będzie związana z jabłkiem.

Gdzie można je kupić?

Tłoczone pod Szczecinem soki dostępne są w kilkunastu szczecińskich kawiarniach i restauracjach, m.in.: Arete Bistro, Cafe Niebko, Biancafe, Public Fontanny, Matejki 8, sklepach ze zdrową żywnością i cukierniach sieci Asprod. Szczegółową listę miejsc można znaleźć na fanpage'u firmy.

Certyfikaty Dobry Produkt przyznaje Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz serwisów portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji. Ich celem jest „promocja doskonałej polskiej żywności oraz popularyzacja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą”. Tegoroczne wyróżnienia wręczono podczas XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, największej konferencji dedykowanej sektorowi spożywczemu oraz handlowemu w Polsce.