Udowadniają, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. Zawsze świeże produkty najwyższej jakości sprowadzane prosto z Włoch oraz szeroka gama dostępnych win zabiorą gości w kulinarną podróż po słonecznej Italii.

Lokal działa od dwóch lat, ale właścicielce pomysł ten zrodził się znacznie wcześniej.

– Uwielbiam kuchnię włoską, od dłuższego czasu marzyłam, żeby otworzyć restaurację. Zaczęłam coraz częściej wyjeżdżać do Włoch, każde rodzinne wakacje tam spędzaliśmy. Wtedy też poznałam moją obecną przyjaciółkę, której mąż jest z Sycylii. Zaczęłam się od niego uczyć, jak przygotowywać makarony, jak gotować – opowiada Iwona Szulc, właścicielka restauracji Emilio. – Pomagał nawet tutaj, przyjechał i sprawdził, czy wszystko jest tak, jak być powinno.

Aprobata rodzimego Włocha to z pewnością recenzja, która jest gwarancją oryginalnego smaku.

Co jeszcze przypomina Włochy? Atmosfera, która sprawia, że po pierwsze nie chce wychodzić się z lokalu, a po drugie chętnie się do niego wraca. I choć teraz jest to ze względów lockdownu niemożliwe, by spotykać się w restauracji, goście nieustannie dają znać, że tęsknią i wyczekują momentu, w którym z powrotem będą mogli przekroczyć progi lokalu.

– Jesteśmy jak jedna wielka, włoska rodzina – podkreśla właścicielka. A na potwierdzenie jej słów na ścianach lokalu można zobaczyć liczne zdjęcia pracowników, o których sama pieszczotliwie mówi „moje dzieci”. A gdy czasami jej tata przychodzi pomóc, załoga zwraca się do niego per „pan dziadek”.

Produkty sprowadzane z Włoch są gwarancją oryginalnego smaku

Każdy składnik jest ważny, żeby danie smakowało, przekonuje restauracja Emilio. Stąd też znajdziemy tu sprowadzane z Włoch trufle od rodziny, która się w tym specjalizuje, oliwy z Sycylii czy szeroką gamę win.

– Zazwyczaj w restauracjach dostępne są dwa podstawowe szczepy, które można kupić na kieliszki, u nas mamy 6-7, jesteśmy przygotowani na różnych klientów – zapewnia Michał Nowakowski, menadżer. – Mamy wino, które sprowadzany z winnicy La Scolca, która od bodaj 80 lat jest prowadzona przez jedną rodzinę.

Restauracja, nie pizzeria

Jak zaznacza właścicielka, w Emilio znajdziemy włoskie potrawy, które wcale nie są jednoznaczne tylko z pizzą czy makaronami, bo jak przekonuje, sercem włoskiej kuchni są mięsa. Lockdown rządzi się swoimi prawami i wymusza pewne zmiany: na co dzień niedostępna tutaj pizza, teraz pojawia się w menu, jednak gdy lokal z powrotem otworzy się dla gości, nie będzie już dostępna. Teraz więc jest jedyna okazja, by jej spróbować. Do wyboru jest 5 rodzajów: margherita, parma e rucola, prosciutto cotto e funghi, diavola, gamberoni.

– Ciasto pizzy jest bardzo kruche, na bardzo cieniutkim spodzie mamy tylko składniki włoskie: mąkę, oleje, szynkę parmeńską, najlepszą do pizz mozzarellę fior di latte – wymienia właścicielka. Gwiazdy wśród potraw

Wśród faworytów można wskazać kilka pozycji z menu.

– Zupa z owocami morza. Czuć, że jest dużo dobrych produktów. Mamy mule, dorsza, łososia krewetki – mówi Nowakowski.

– Risotto truflowe, które robimy ręcznie, co oznacza, że kucharz przez pół godziny stoi i je kręci – dodaje właścicielka.

Największe show robi pasta la forma, makaron tagliatelle w sosie śmietanowo-truflowym podawany ze świeżą truflą.

– Sam proces przygotowania jest dość spektakularny, bo na sali zawsze stoi połówka parmezanu, takiego prawdziwego, a my od kuchni dostajemy patelnię z makaronem i sosem. Podjeżdżamy takim wózeczkiem z serem do gościa, wydłubujemy trochę tego sera, przekładamy ten makaron szybko na talerz, polewamy sosem. I do tego jest jeszcze świeża trufla – opisuje menadżer.

W trakcie lockdownu restauracja Emilio serwuje swoje potrawy na wynos, z odbiorem własnym lub z dowozem. By złożyć zamówienie, można również skorzystać z aplikacji Pstryku i glodny.pl. Lokal otwarty jest od wtorku do czwartku w godzinach 12-19, w piątek od 12 do 21, sobotę od 13 do 21 i w niedzielę od 13 do 18.

Restauracja Emilio Szczecin, ul. Jana Pawła II 43

https://www.emiliorestauracja.com/

https://www.facebook.com/EmilioRestaurantSzczecin

Foto Krzystof Nadolanek: