Soczyste burgery, chrupiące frytki, przepyszne churrosy, orzeźwiające lemoniady czy orientalne makarony – to tylko część smakowitości, które będą czekały na odwiedzających zlot food trucków na parkingu Centrum Handlowego Molo. Wydarzenie odbędzie się już w ten weekend.

– Trend streetfoodowy nie gaśnie i wciąż cieszy się zainteresowaniem nie tylko w Szczecinie, ale w różnych częściach Polski – zauważa Tomasz Kamyk, specjalista PR zlotu food trucków. – Wszystko dlatego, że to coś innego niż standardowa restauracja, którą możemy odwiedzić na co dzień.

W Szczecinie pierwszy w tym sezonie festiwal food trucków odbędzie się w najbliższy weekend, 21–23 kwietnia, na parkingu CH Molo przy ul. Mieszka 1 73.

Dania z całego świata w jednym miejscu

Na odwiedzających będzie czekać 11 food trucków, które przyjadą z całej Polski. – Są tacy, którzy wybierają zawsze burgery, ale jest rzesza szukających nowych smaków. Na zlocie food trucków każdy znajdzie coś dla siebie – zapowiada Kamyk.

Klasykę amerykańskiej kuchni, czyli wspomniane burgery dostaniemy u Boorgera. PAN FRYTA uraczy frytkami belgijskimi, a Le mini lemoniada zachwyci lemoniadą molekularną. PulledBurger Truck będzie oferować burgery z szarpaną wołowiną, w Greek Street Food Truck zakosztujemy greckich szaszłyków souvlaki. Pad Thai Food Truck to miejsce, gdzie znajdziemy pyszny azjatycki makaron pad thai. Jeśli będziemy mieć ochotę na quesadillę, burrito, tacos czy czili con canre, to warto zajrzeć do Cantina Mexicana. Pojawi się też FutrakiXOkocim.

Nie tylko klasyczne mięsne burgery. Zlot food trucków potrafi zaskoczyć

Na pewno nie zabraknie smakowitych propozycji dla wegetarian. – Praktycznie w każdym food trucku jest oferta dla tych, co nie jedzą mięsa – zaznacza Kamyk.

Na fanów słodkich przekąsek czekać będą food truck Czarros z hiszpańskimi churrosami, które zawsze cieszą się ogromną popularnością, oraz naturalne lody od Między Wierszami.

Choć zlot food trucków to okazja do zapoznania się z kuchniami świata, to pojawi się też król polskiego grilla – szaszłyk.

–Szaszłykarnia.pl to specjaliści, u nich mięso jest zawsze kruche i pyszne. Dla wielu fakt, że grill jest opalany drewnem, to ogromny atut. Próbowałem tych szaszłyków i nigdzie indziej nie jadłem tak dobrych – przyznaje Kamyk.

Na zlot food trucków przy Centrum Handlowym Molo organizatorzy zapraszają w piątek i sobotę, 21 i 22 kwietnia, w godz. 12:00-21:00 oraz w niedzielę, 23 kwietnia, w godz. 12:00-20:00.