Zajęcia teoretyczne i praktyczne, indywidualne konsultacje, materiały szkoleniowe, a wszystko zakończone egzaminem sprawdzającym w zawodzie cukiernika-piekarza. To oferta bezpłatnych szkoleń organizowanych przez Stowarzyszenie „Synergia” i Stowarzyszenie „IN TRACTU”. Rekrutacja trwa do 24 września.
Projekt skierowany jest do mieszkańców Szczecina i powiatu polickiego. Skorzystać z niego mogą zarówno osoby pracujące jak i bezrobotne. Zajęcia są dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego poprzez Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
- To propozycja dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i kompetencje – mówi Bartosz Rogojsza, prezes Stowarzyszenia „Synergia”.
Kompleksowe zajęcia
Uczestnicy projektu będą mieli zapewnione zajęcia teoretyczne i praktyczne w zawodzie cukiernika-piekarza, a także 4 godziny indywidualnych konsultacji z doradztwa edukacyjno-zawodowego i 4 godziny indywidualnych konsultacji wspomagających proces kształcenia i przygotowania do wykonywania zawodu. Za darmo zapewnione są również materiały szkoleniowe: komplet podręczników i przybory szkolne oraz ubezpieczenie i catering.
- Będą to rozbudowane zajęcia - zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. Odbędą się w specjalnie przystosowanych do tego pomieszczeniach szkoleniowych, ale w ramach urozmaicenia także w regularnie funkcjonującym lokalu gastronomicznym. Wszystko pod czujnym okiem szkoleniowców, a praktyki w lokalu - także z osobami zatrudnionymi w nim na co dzień – podkreśla Bartosz Rogojsza.
Uprawnienia i udział w Szczecińskim Bazarze Smakoszy
Na koniec zajęć uczestników czeka zewnętrzny egzamin sprawdzający przed Komisją Izby Rzemieślniczej w Szczecinie.
- Co ważniejsze, jest to realna możliwość na aktywizację zawodową i możliwość rozpoczęcia bardzo ciekawej przygody, a czasem po prostu odkrycie życiowej drogi – mówi Bartosz Rogojsza, który podkreśla, że w branży cukierniczej jest duże zapotrzebowanie na nowych pracowników. – Wspaniałe słodkości w ujęciu tradycyjnym, czyli domowe i „jak u mamy”, z pewnością nigdy nie stracą swoich zwolenników. Warto zauważyć, że jest także coraz większe zainteresowanie filozofią zdrowego wypieku, gdzie niektóre składniki zastępuje się innymi, aby dostosować wyroby do preferencji osób o ograniczeniach podyktowanych aspektami zdrowotnymi czy przestrzeganą dietą.
Jest jeszcze jedna korzyść, niespotykana w przypadku innych tego typu szkoleń. Po zakończeniu projektu jego uczestnicy będą mogli od razu sprawdzić nabyte umiejętności w praktyce. Dostaną szansę, by zostać wystawcą podczas Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, który co tydzień odwiedzają tłumy szczecinian. To efekt współpracy organizatorów projektu z Bazarem.
Są jeszcze wolne miejsca Rekrutacja do projektu trwa do 24 września. Zgłaszać można się pod numerem telefonu: (91) 307 07 22 oraz za pośrednictwem maila: biuro@synergiaszczecin.pl.
Partnerami w organizacji projektu są Stowarzyszenie „Synergia” i Stowarzyszenie „IN TRACTU”, których ważnym celem jest zwiększanie szans poprzez aktywizację zawodową i edukacyjną. Osoby zainteresowane innymi szkoleniami na pewno znajdą coś dla siebie wśród innych propozycji obu stowarzyszeń.
Komentarze
1