Czy można zrobić budyń z grzybów albo połączyć buraki z jabłkami? Zachodniopomorscy producenci żywności ekologicznej przekonują nas, że tak. Za te i inne produkty otrzymali oni liczne wyróżnienia na niedawno zakończonych targach Polagra Food w Poznaniu.
Produkty i potrawy, które zdobyły „Perłę 2013” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, na trwających od 23 do 26 września, Targach Polagra-Smaki Regionów w Poznaniu to - nalewka na owocach z czarnego bzu ( producent: Bożena i Ryszard Jaszczowscy z miejscowości Przewłoki), karp po dzwonowsku (F.B.H.U. Modehpolmo Sp. z o.o. ze Szczecina), budyń z grzybów oraz sarnina duszona z cebulą i suszoną dynią (Krystyna i Andrzej Hapka z miejscowości Ostre Bardo oraz uznamska zupa rybna oraz dorsz na torciku z grillowanych warzyw w sosie winno–maślanym (Restauracja DUNE ze Świnoujścia).
Ponadto państwo Bożena i Ryszard Jaszczowscy z gospodarstwa Sedina w Dolicach na targach Polagra Food w Poznaniu , które odbywały się od 23 do 26 września otrzymali medal za konfitury z płatków róży. Drugi medal przyznano Magdalenie Piekarz za bogaty smakowo, naturalny sok jabłkowo-burakowy.
Dodatkowo stoisko z produktami naszego województwa zostało docenione przez ministra rolnictwa – Stanisława Kalembę – specjalnym pucharem.
Komentarze
0