Czy można zrobić budyń z grzybów albo połączyć buraki z jabłkami? Zachodniopomorscy producenci żywności ekologicznej przekonują nas, że tak. Za te i inne produkty otrzymali oni liczne wyróżnienia na niedawno zakończonych targach Polagra Food w Poznaniu.

Produkty i potrawy, które zdobyły „Perłę 2013” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, na trwających od 23 do 26 września, Targach Polagra-Smaki Regionów w Poznaniu to - nalewka na owocach z czarnego bzu ( producent: Bożena i Ryszard Jaszczowscy z miejscowości Przewłoki), karp po dzwonowsku (F.B.H.U. Modehpolmo Sp. z o.o. ze Szczecina), budyń z grzybów oraz sarnina duszona z cebulą i suszoną dynią (Krystyna i Andrzej Hapka z miejscowości Ostre Bardo oraz  uznamska zupa rybna oraz dorsz na torciku z grillowanych  warzyw w sosie winno–maślanym (Restauracja DUNE ze Świnoujścia).

Ponadto państwo  Bożena i Ryszard Jaszczowscy z gospodarstwa Sedina w Dolicach na targach Polagra Food w Poznaniu , które odbywały się od 23 do 26 września  otrzymali medal  za konfitury z płatków róży. Drugi medal przyznano  Magdalenie Piekarz  za bogaty  smakowo, naturalny sok jabłkowo-burakowy.


Dodatkowo  stoisko z produktami naszego województwa  zostało  docenione  przez ministra rolnictwa – Stanisława Kalembę – specjalnym pucharem.