Gdzie i kiedy?
Miejska Biblioteka Publiczna, filia nr 54 (ProMedia)
al. Wojska Polskiego 2 / Szczecin
wtorek, 25 lutego 2020, 18:00
Za ile?
darmowe
Zapraszamy na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, wybitnym znawcą historii kuchni i jedzenia, współautorem (wraz z Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux) bardzo dobrze przyjętej książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”. Wstęp wolny.

 

Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia.

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych.