Statystycznie co piąta osoba zaczynająca pracę w gastronomii lub hotelarstwie tylko sezonowo wiąże się z tym sektorem gospodarki na wiele lat. Sektor HoReCa szczególnie w miejscowościach turystycznych rozwija się bardzo dynamicznie, a zarówno hotele, jak i restauracje czy biura podróży rekrutują pracowników nie tylko „na wakacje”, lecz także na dłużej. – Na dodatek można zauważyć, że zarówno w hotelarstwie, jak i gastronomii płaci się pracownikom coraz więcej – mówi Anna Sudolska, ekspertka rynku pracy. Sektorowi HoReCa poświęciliśmy szósty odcinek programu „Zmieniamy zawód” przygotowywanego przez Polską Fundację Przedsiębiorczości i portal wSzczecinie.pl.

„Przypadek stał się moim sposobem na życie”

Szymon Kaczmarek przez wiele lat pracował jako dziennikarz, ale interesowała go także turystyka. Jak mówi, „wysyłał” znajomych i przyjaciół na wycieczki i zawsze był dla nich źródłem informacji na temat konkretnych miejsc. W czasie pandemii postanowił zmienić swoje życie i na stałe związać się z branżą, która była jego pasją.

– Zawsze interesowałem się turystyką. Czekałem na moment, kiedy będę mógł dzielić się z innymi moją pasją. W czasie pandemii musiałem przemyśleć swoje życie i wybrać sektor działania najbardziej dla mnie optymalny. Bardzo dobrze, że pracowałem w usługach już wcześniej. Zaczynając pracę w turystyce, byłem gotowy na prowadzenie swojej firmy – mówi Szymon Kaczmarek.

Amanda Gzowska pracowała w handlu. Hotelarstwo pojawiło się w jej życiu nagle i pochłonęło ją bez reszty.

– Fascynował mnie zawsze kontakt z klientem. Pomaganie, sprzedaż, relacje. Po roku pracy w lokalu usługowym zatrudniłam się w hotelu i nie ukrywam, że ten przypadek stał się moim sposobem na życie. Opieka nad gościem, poznawanie ludzi, rozmowy w innym języku, codzienny rozwój. To jest naprawdę megasprawa – mówi Amanda.

Również Sylwia Małolepszy w gastronomii pojawiła się przypadkowo i mimo ukończenia studiów z zakresu logistyki wciąż pracuje w tej branży i pnie się po kolejnych szczeblach awansu zawodowego.

– To nie jest łatwa praca, ale daje dużo radości i satysfakcji. Czasem jest stres, czasem klienci nie doceniają naszej pracy, czasem trzeba zostawać po godzinach i jest presja czasu. Niemniej gastronomia wciąga i jak ktoś lubi pracę w zespole, to świetnie się odnajdzie. To jest szkoła życia, więc studentom polecam najbardziej – mówi Sylwia Małolepszy.

Polska Fundacja Przedsiębiorczości pomaga sektorowi HoReCa

Sektor HoReCa został mocno dotknięty w czasie pandemii COVID-19. Upadło wiele hoteli i restauracji. Wiele obiektów do dzisiaj boryka się z konsekwencjami strat poniesionych w latach 2020–2022. Kiedy w Polsce pojawiły się pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy, stało się oczywiste, że sektor HoReCa będzie jednym z tych, który może stać się beneficjentem środków.

Administratorem funduszy HoReCa Pomorze jest Polska Fundacja Przedsiębiorczości.

– Program jest skierowany do sektora MŚP działającego w kulturze, turystyce, gastronomii i hotelarstwie. Firmy mogą uzyskać dofinansowanie na prowadzenie działań inwestycyjnych i podnoszenie kwalifikacji pracowników. Zainteresowanie programem jest bardzo duże. Pieniądze mogą być wydatkowane właśnie w celach inwestycyjnych, rozwojowych, na dywersyfikację i rozszerzanie działalności. Nabór do programu zostanie zamknięty 18 czerwca. O dofinansowanie mogą starać się firmy, które zostały najbardziej poszkodowane w czasie pandemii COVID-19 – mówi Maria Czerniecka, koordynatorka projektu HoReCa Pomorze.

Spodziewamy się, że wiele firm z Pomorza Zachodniego będzie beneficjentami środków w ramach programu HoReCa. Nie da się ukryć, że to właśnie w województwie zachodniopomorskim w ostatnich latach turystyka rozwija się bardzo szybko.

„Jeżeli ktoś nie lubi pracować z ludźmi, to w sektorze HoReCa będzie mu trudno”

Eksperci formatu „Zmieniamy zawód” nie mają wątpliwości, że praca w turystyce, gastronomii czy hotelarstwie coraz częściej jest nie tylko sposobem na pracę sezonową, lecz także na stałe zatrudnienie na coraz lepszym poziomie finansowym.

– W sektorze HoReCa jest zapotrzebowanie na pracowników sezonowych, ale jest to branża, która coraz częściej poszukuje pracowników całorocznych. Zauważamy, że wynagrodzenia pracowników w gastronomii i hotelarstwie rosną i w sezonie wakacyjnym w kurortach można zarobić naprawdę bardzo duże pieniądze – mówi Anna Sudolska, ekspertka rynku pracy. – Branża HoReCa po pandemii odbudowuje swoje struktury. Rekrutacji jest więc mnóstwo, szczególnie w czerwcu – dodaje Anna Sudolska.

Dobry pracownik sektora HoReCa musi lubić kontakt z ludźmi. Pożądana jest także znajomość języków obcych.

– Jeżeli ktoś nie lubi pracować z ludźmi, to w sektorze HoReCa będzie mu trudno. To praca bazująca na relacjach, na uśmiechu, na ciągłym kontakcie z klientem – mówi Elżbieta Stelmach, trenerka biznesu i ekspertka Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości.

Program „Zmieniamy zawód” to wspólny projekt Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości oraz portalu wSzczecinie.pl. Kolejne odcinki zobaczycie już po wakacjach.