Kilkunastu wystawców weźmie udział w pierwszej edycji Szczecińskiego Festiwalu Piwa w Starej Rzeźni na Łasztowni. Poza prezentacjami i degustacjami lokalnych wyrobów w programie imprezy znalazły się ciekawe prelekcje o historii browarnictwa oraz pokaz warzenia piwa na żywo.
Festiwal rozpocznie się w piątek o godz. 16:00 i potrwa do soboty do godz. 22:00. Weźmie w nim udział 12 wystawców zachodniopomorskich, w tym szczecińskie browary Stara Komenda, Wyszak, Nowy Browar, a także Cesky Film, The Office Craft Beer Pub, Elysium, Chmiel Świat Piwa, Colberg Kołobrzeg, Hopster, Połczyn, Studium Dobrego Piwa, Browar Okrętowy. Pojawi się również dwóch wystawców spoza regionu. Będą to Browar Edi oraz Nepomucen.

W planach, poza degustacjami, znalazły się pokaz warzenia na żywo, warsztaty piwowarskie oraz degustacja piwnych wypieków. Całodniowy pokaz warzenia piwa, który zwieńczy degustacja powstałego napoju, zaplanowano w sobotę. Dzień wcześniej będzie okazja spróbować „piwa szczecińskiego”, przygotowanego wcześniej przez piwowara Marcina Stefaniaka na podstawie 150-letniej receptury. – Chcielibyśmy przywrócić tradycję „Piwa Szczecińskiego”, przygotowałem prototyp takiego piwa i jego uroczysta degustacja odbędzie się podczas festiwalu – dodaje prezes Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, oddział w Szczecinie.

Festiwal będzie też okazją do zapoznania się z historią szczecińskiego browarnictwa. Zaplanowano m.in. prelekcję o dawnych browarach czy wystawę kolekcjonerską szczecińskich birofilów. Ponadto, odbędzie się pokaz rycerski Grunwaldzkiej Chorągwi Kazimierza V, będzie można poznać historię piwa średniowiecznego albo posłuchać koncertu zespołu Antiplan. 

Przygotowano również specjalną strefę gastronomiczną, w której będzie można skorzystać z oferty szczecińskich food trucków.

Podczas festiwalu piwo zostanie zaprezentowane jako produkt regionalny. Organizatorzy nie wypierają się, że jest to alkohol – wszyscy podkreślają jednak zgodnie, że istotnym elementem tego typu wydarzeń jest promowanie kultury picia piwa. Udział w festiwalu jest bezpłatny.

Szczegółowy program:

30 września, piątek

16:00 - otwarcie festiwalu, powitanie wystawców oraz gości

16:00 - 21:00
- sprzedaż i degustacja wystawianych piw
- strefa gastronomiczna, szczecińskie food trucki i nie tylko
- ogródek piwny

wystawa kolekcjonerska prezentująca zbiory szczecińskich birofilów - butelki, szyldy przedwojennych browarów

18:00 - prelekcja nt. historii szczecińskich browarów

18:30 - Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych:
- degustacja "piwa szczecińskiego" warzonego specjalnie z okazji festiwalu
- prezentacja na temat historii "piwa szczecińskiego" oraz piwa "Zaczynaj" z Lipian

21:00 - zakończenie pierwszego dnia festiwalu

1 października, sobota

10:00 - rozpoczęcie drugiego dnia festiwalu

10:00 - 22:00
- sprzedaż i degustacja wystawianych piw
- strefa gastronomiczna, szczecińskie food trucki i nie tylko
- ogródek piwny
- degustacja smakołyków piwnych (ciastka, ciasta, musy) - Kamila Delega "Okruszynki"

12:00 Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych:
- "Wyrób piwa to nie czary" - wszystko co potrzebne do zrobienia własnego piwa
- warsztaty piwowarskie, pokaz warzenia piwa (kontynuacja poszczególnych etapów przez cały dzień z końcową degustacją)

14:00 Grunwaldzka Chorągiew Kazimierza V:
- salwa armatnia z okazji I Szczecińskiego Festiwalu Piwa
- pokaz rycerski
- historie średniowiecznego piwa - godz. 15:00

17:00 - prezentacja "Jak poznać smaki piwa?"

20:00 - koncert zespołu Antiplan

22:00 - zakończenie festiwalu