Jeszcze w lipcu w Szczecinie odbędą się dwa duże plenerowe wydarzenia, podczas których będzie można spróbować i poznać lokalne i tradycyjne specjały z województwa zachodniopomorskiego.
Pierwsza z tych imprez to Jarmark Jakubowy, który w rejonie pl. Orła Białego będzie gościł w dniach 22-25 lipca. To wydarzenie, które na stałe zapisało się w kalendarzu kulturalnym naszego regionu i jest doskonałym miejscem do rozpropagowania wśród mieszkańców Pomorza Zachodniego oferty produktów regionalnych i lokalnych oraz gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną i tradycyjną. Jest również okazją do przedstawienia Listy Produktów Tradycyjnych oraz Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.
– Nie wyobrażamy sobie, żeby Województwa Zachodniopomorskiego mogło zabraknąć na Jarmarku Jakubowym. Jest to wydarzenie, które dobrze odczytuje oczekiwania mieszkańców. Zachęcam do udziału i przekonania się jak „smakuje” Pomorze Zachodnie – mówi wicemarszałek Olgierd Kustosz.
Już od dzisiaj aż do niedzieli, 25 lipca, w 9 drewnianych domkach, zlokalizowanych w alei „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, zaprezentują się najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty regionu. Obecni będą m.in. Miody Puszczy Barlineckiej, Ryby z Wyspy Wolin, Malinowy Ogród, Gospodarstwo Ekologiczne "Sedina", Manufaktura Rybna czy "Pasikonik" Manufaktura Chleba.
Jarmark Jakubowy to nie jedyna okazja do zapoznania się z bogactwem kulinarnym naszego regionu. Tego typu produkty pojawią się także na imprezie Żagle 2021, która na terenie Wałów Chrobrego oraz Łasztowni odbędzie się w dniach 30 lipca - 1 sierpnia. Podczas imprezy po obu stronach Odry zacumują żaglowce, a na odwiedzających będą czekały food trucki, strefa z piwami kraftowymi, jarmarki i wesołe miasteczka. Na lewym brzegu Odry zostaną ponadto utworzone strefy handlowe, aleje artystów, ekomarkety. Nie zabraknie też koncertów, zabaw i zajęć sportowych.
Komentarze
4