Darmowe degustacje dań z ryb, strefa wiedzy o rybach, konkursy z nagrodami, muzyka na żywo, strefa malucha – m.in. takie atrakcje w ostatni weekend sierpnia będą czekały na odwiedzających szczecińską Łasztownię. Odbędzie się tu dwudniowa akcja „Wolin z rybą na talerzu”. Organizatorzy zapraszają wszystkich miłośników ryb. Wstęp jest wolny.

Projekt „Wolin z rybą na talerzu” jest realizowany przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków. Ma zwiększyć publiczną świadomość na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego oraz Bałtyku. W ramach projektu zaplanowano działania informacyjno-edukacyjne w Internecie oraz imprezy otwarte. Pierwsze takie wydarzenie odbyło się na początku sierpnia na Błoniach w Wolinie, a kolejną odsłonę zaplanowano w najbliższy weekend, 29 i 30 sierpnia, na Łasztowni w Szczecinie (ul. Wendy 14).

Jak zapowiadają organizatorzy, odwiedzający w tych dniach Łasztownię będą mieli okazję spróbować różnorodnych potraw z ryb, skonsultować swoje przyzwyczajenia żywieniowe z dietetykiem czy zwiększyć wiedzę nt. ryb w specjalnej „Multimedialnej Rybnej Strefie Edukacji”. W programie zaplanowano również Kulinarny Konkurs Gastronomiczny, w którym zawodowi kucharze będą przygotowywać dania z regionalnych ryb, a także liczne konkursy z nagrodami, muzykę na żywo i strefę zabaw dla dzieci.

W oba dni wydarzenie będzie można odwiedzać w godz. 12:00-18:00. Wstęp jest bezpłatny. Organizatorzy apelują, by zabrać ze sobą maseczkę.

Więcej informacji na: http://wolinzrybanatalerzu.pl/

Projekt „Wolin z rybą na talerzu” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze" na lata 2014 - 2020.