Degustacje potraw z ryb, warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych kucharzy ze Szczecina — Mariusza Siwaka i Leszka Wodnickiego, zabawy i atrakcje dla dzieci, a także występy zespołów muzycznych, porady dietetyków dla całych rodzin oraz konkursy z wiedzy o rybach — takie atrakcje czekają w ten weekend na mieszkańców na Łasztowni, gdzie zaplanowano dwudniowy festyn „Wolin z rybą na talerzu”.
Impreza odbędzie się na Łasztowni w Szczecinie w sobotę i niedzielę, 4 i 5 września, w godzinach 12:00-18:00.
Organizatorzy zapraszają na darmowe degustacje potraw z ryb, wśród których znajdą się m.in.: pasztet z dorsza, zupa rybna, pasty rybne, śledziki korzenne czy fishburgery. Zaplanowano też warsztaty kulinarne zatytułowane „Ryby od podstaw”, podczas których w sobotę kucharz Mariusz Siwak pokaże jak zrobić ceviche z sandacza oraz smażone okonki na warzywnym ratatuj. Natomiast w niedzielę Leszek Wodnicki na oczach widzów przyrządzi smażone pierożki wonton z nadzieniem z ryby w stylu azjatyckim oraz paellę z chorizo, owocami morza i rybą.
W ramach imprezy przygotowano też Strefę Zdrowia, w której będzie można porozmawiać z dietetykami na temat swoich nawyków żywieniowych, sprawdzić zawartość tłuszczu, tkanki mięśniowej czy wody w organizmie. Rodzice będą mieli możliwość porozmawiania o prawidłowym żywieniu swoich pociech ze specjalistką od żywienia dzieci. Będzie można też zmierzyć i zważyć dziecko oraz dowiedzieć się ile ma tkanki tłuszczowej.
Na najmłodszych dużo atrakcji będzie czekało w strefie Rybki Wolinki. Dzieci będą mogły tutaj rysować, malować i lepić z modeliny, przeprowadzić eksperymenty, zrobić sobie malunek na twarzy lub rączce, zagrać w piłkę oraz odwiedzić plenerowe kino. W kinie maluchy obejrzą kolejne odcinki animowanego cyklu pod tytułem „Przyjaciele Rybki Wolinki”, który w zabawny sposób przedstawia gatunki ryb żyjące w wodach Bałtyku i Zalewu Szczecińskiego. Nie zabraknie koncertów. Na plenerowej scenie zagrają: IGAcki Band, Jackpot i Specyficzni.
Wstęp na wszystko jest bezpłaty.
Projekt „Wolin z rybą na talerzu” realizowany jest przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków. Jego głównym celem jest propagowanie wiedzy o rybach z regionu Pomorza Zachodniego oraz promocja zdrowego trybu życia poprzez spożywanie ryb z lokalnych połowów. W tym roku organizatorzy szczególną wagę przywiązują do promowania wiedzy o rybach wśród najmłodszych.
Komentarze
7