Piwa kraftowe z limitowanych edycji, niefiltrowane, pszeniczne – po raz czwarty aleja kwiatowa zamieni się w chmielową krainę, gdzie czekać będą piwowarzy z całej Polski. To nie koniec, bowiem przez trzy dni zaplanowano wiele dodatkowych atrakcji – warsztaty, quizy, rozmowy z profesjonalistami, stand-up dla rozluźnienia.
Już w przyszły weekend do grodu Gryfa zawita kilkanaście browarów z całej Polski, aby wziąć udział w czwartej edycji Oktoberfest Szczecin.
– Od 30 września do 2 października będziemy świadkami imprezy, która doskonale wpisała się w kalendarz wydarzeń naszego miasta – zapowiada Andrzej Kus, rzecznik prasowy miejskiej spółki Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia. – Znajdziemy wyroby rzemieślnicze, smakowe, delikatne, z procentami, ale też bez. Piwa warzone z różnych słodów, leżakowane w odpowiednich warunkach i przygotowywane z największą starannością.
Browary z całej Polski i lokalne akcenty
Swoje stoiska rozstawią kołobrzeski Colberg, podpoznański Browar za Miastem, Browar Koreb z Łaska, Browar Witnica, Miejski Browar Stargard, częstochowski Browar Piwo z Żuka, Antybrowar z Łodzi, kaszubski Browar Lubrow, Piwojad ze Szczyrzyc, kołobrzeski Maltgarden, wrocławski Browar Stu Mostów, Browar Amber z Bielkówka, poznański Harpagan, wielkopolski Browar Nieczajna oraz szczecińskie – Browar pod Zamkiem oraz Chmielowy Świat Piwa.
– Po raz pierwszy z samodzielnym stanowiskiem na naszej imprezie pojawi się Browar Gryfus – dodaje Andrzej Kus. – To szczeciński browar kontraktowy, warzący piwa rzemieślnicze. Wywodzi się ze środowiska piwowarów domowych, od 2012 roku zdobywając laury na wielu konkursach ogólnopolskich. Od 2019 roku browar warzy piwa komercyjnie. Większość etykiet i nazw piw nawiązuje do historii i architektury Szczecina.
Odwiedzający będą mogli spróbować różnorodnych piw – zaczynając od IPY, przez owocowe bezalkoholowe, po tradycyjne pilsy i pszeniczniaki. Piwowarzy przygotowali na ten czas specjalne oferty, w których chmiel, słód i drożdże zagrają pierwsze skrzypce. Obok nich pojawią się również przekąski, dania na ciepło, ale również dodatkowe propozycje alkoholowe – miody pitne, cydry, nalewki wiśniowe.
Dowiedzą się, jak powstaje piwo
Piwnej uczcie w alei kwiatowej będą towarzyszyć także gry, zabawy, koncerty, quizy, warsztaty. Oktoberfest Szczecina to również okazja do zwiększenia swojej wiedzy na temat jakości piwa. Organizatorzy zapraszają do udziału w prelekcjach doświadczonych piwowarów, którym będą towarzyszyć degustacje i piwne konkursy.
Marcin Stefaniak z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych opowie, jak powstaje piwo oraz jakie są tegoroczne trendy. Z kolei Tomasz Wieczorek zaprasza na prelekcję dotyczącą nie tylko historii piwa, ale też różnych anegdot związanych z piwem i Szczecinem.
– Będzie można także posłuchać stand-upera Jakuba Poczętego. Charakteryzuje go pewność siebie, energia, szukanie kontaktu z publicznością i specyficzny sposób bycia – dodaje rzecznik ŻSTW.
„Pivny Szczecin” po raz czwarty
Te osoby, którym marzy się nietypowa wycieczka po Szczecinie, będą mogli wziąć udział w spacerze z przewodnikiem. Dowiedzą się, skąd wzięła się nazwa „piwnica”, jak piwo potrafiło wpływać na życie, a nawet przebieg bitew. Nie zabraknie również legend związanych z grodem Gryfa oraz poszczególnymi miejscami.
Spacer poprowadzi Tomasz Wieczorek – przewodnik po Szczecinie z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, kierownik Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej w Zamku Książąt Pomorskich.
Piwowarzy zapraszają na Oktoberfest Szczecin w dniach 30 września-2 października. Organizatorem wydarzenia jest Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia.
Komentarze
0