To jedyne miejsce w Szczecinie, gdzie można kupić zarówno kombuchę, strusie jaja, dziczyznę z mangalicy, pyłek pszczeli i wiele innych wyjątkowych produktów bezpośrednio od rolników i producentów. Przygotowaliśmy listę 10 najciekawszych artykułów ze Szczecińskiego Bazaru Smakoszy w Off Marinie przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach.

Będzie można się w nie zaopatrzyć podczas specjalnej edycji - Wielkanocnego Bazaru Smakoszy. W piątek 2 kwietnia w godzinach 13-18. Nie zabraknie wówczas również klasycznych produktów pewnego pochodzenia, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole (np. nabiał, mięso, wędliny, warzywa, owoce, ciasta).

10 wyjątkowych produktów ze Szczecińskiego Bazaru Smakoszy

1. Kombucha

Kombucha to fermentowana herbata z grzybka japońskiego Scoby, znana na całym świecie od tysięcy lat. Posiada specyficzny zapach i smak do którego trzeba się przyzwyczaić, co nie oznacza, że nie jest smaczna! Ten napój posiada wiele właściwości zdrowotnych, dzięki jego świetnemu składowi - zawiera m.in. kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), etanol (do 2%), kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole oraz cukry. Kombuchę można znaleźć w kilku smakach u twórców jej australijskiej odmiany, KOALA KOMBUCHA, oraz u rodzinnej manufaktury z Trójmiasta - Zakwasowni.

2. Dziczyzna z mangalicy

Dziczyzna to stały punkt programu Gościńca u Deców. Tworzą wyroby z sarny, jelenia, dzika i wielu innych zwierząt, w tym dziczyznę z mangalicy. Mangalica to węgierska rasa świni domowej pokryta bujną wełnistą szczeciną. Mięso kudłatych świń ma intensywny smak i ciemny kolor wysoko ceniony przez smakoszy, jest też bardzo tłuste. Wieprzowina z mangalicy szczególnie nadaje się na pieczeń. Z tłuszczu wytapia się smaczny smalec, doskonały do smażenia wieprzowych kotletów, a nawet pączków i faworków. Mięso ze względu na dobry przerost tkanką tłuszczową szczególnie smaczne jest w surowych wędlinach długo dojrzewających. Z mięsa rasy mangalica produkuje się kiełbasy, w tym słynne salami oraz peklowane boczki i słoninę.

3. Strusie Jaja

Gospodarstwo Ekologiczne "Sątyrz" kiedyś specjalizowało się w hodowli strusi, dziś zostało im tylko kilka osobników. Dzięki temu na Bazarze Smakoszy co jakiś czas możemy zakupić strusie jaja oraz wydmuszki ich wielkości. Jajo strusie jest przynajmniej 10 razy większe od kurzego. Przewyższa je pod względem zawartości korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ilość cholesterolu porównywalna jest z jajem kurzym (jest go nieznacznie mniej). Dietetycy jednak zwracają uwagę na bardzo korzystny stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych.

4. Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to jeden z produktów, który oferują Miody Boguszyckie. Często nazywany pyłkiem kwiatowym, kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. Pyłek kwiatowy jest produktem bardzo bogatym w biologicznie aktywne substancje. W ziarnach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Do zasadniczych grup związków należą białka i aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. Z tego względu nazywa się go często cudowną odżywką.

5. Najlepsze na świecie miody pitne

Dziki Miód Piwowar zajmuje się produkcją miodów pitnych, które są zwycięzcami najważniejszych konkursów na świecie! Złote i srebrne medale z Mead Madness Cup, trzy złote i jeden srebrny medal na International Mazer Cup udowadniają, że jakość miodów, które znajdziesz na Bazarze Smakoszy, jest niepodważalna. A warto wiedzieć, że International Mazer Cup to prestiżowy konkurs w Stanach Zjednoczonych, na którym Dziki Miód pokonał aż 1000 miodów pitnych i oficjalnie mogą już się chwalić produkcją najlepszych miodów na świecie.

6. Mikroliście

Mikroliście to nic innego jak wyrastające młode listki popularnych warzyw. Bazarowym specem od mikroliści jest Kacper, który prężnie prowadzi Green Love - Mikroliście, dostarczając do wielu sklepów ekologicznych i, oczywiście, do OFF Mariny różnego rodzaju listki m.in. brokuła, słonecznika, nasturcji czy rzodkiewki. Mikroliście są superfoodem, posiadają wiele składników odżywczych, zawierają polifenole, wspierają pracę serca oraz zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.

7. Ekologiczny czarny czosnek

Ekologiczny czarny czosnek to temat powszedni dla Mr Garlica, którego spotkasz na stanowisku Serów Pilch. Czarny czosnek jest uważany za jeden z superfoodów. Ząbki są czarne, maślane i mają delikatniejszy zapach oraz smak od tradycyjnej odmiany. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i może być stosowany do poprawy oksydacyjnych systemów obronnych u starszych pacjentów lub pacjentów dotkniętych różnymi stresami oksydacyjnymi, na przykład, cukrzycą i powikłaniami cukrzycowymi. Czarny czosnek wykazuje korzystne działanie hepatoprotekcyjne, nefroprotekcyjne, hipolipidemiczne i przeciw otyłości, bez efektów hipoglikemicznych. Dieta uwzględniająca 5% czarnego czosnku poprawia odporność insuliny, obniża poziom całkowitego cholesterolu i triglicerydów.

8. Przetwory z róży

Gospodarstwo Ekologiczne "Sedina" państwa Jaszczowskich było pierwszym gospodarstwem w zachodniopomorskiem, które specjalizuje się w uprawie oraz przetwórstwie produktów z róży fałdzistolistnej. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C roślina ma działanie ogólnie wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do stosowania podczas osłabienia, przeziębienia, ciąży czy w okresie przemęczenia. Zawarty w owocach właściwych galaktolipid ma działanie przeciwreumatyczne i przeciwzapalne. Dodatkowym plusem jest fakt, że nie powoduje ona żadnych efektów niepożądanych. Preparaty z owoców tego gatunku znajdują swoje zastosowanie w przypadku leczenia schodzeń wątroby, nerek czy układu pokarmowego. Na Bazarze Smakoszy znajdziesz konfitury z płatków i owoców róży oraz wiele innych cennych wyrobów.

9. Chleb gryczany - bezglutenowy

Mała szczecińska Manufaktura Wakame specjalizuje się w tworzeniu produktów roślinnych. Każdy wyrób powstaje wyłącznie ze składników naturalnych, dlatego wszystko jest odpowiednie dla wegan. W ofercie znajdziesz chleb bezglutenowy, produktowany specjalnie dla osób na diecie bezlugenowej oraz alergików. Chleb posiada prosty skład, nie zawiera sztucznych dodatków ani drożdży. Jego skład to: kasza gryczana niepalona, pestki słonecznika i dyni oraz sól morska.

10. Wegańskie ciasta

Nie wszyscy wierzą, że zastępując składniki produktami roślinnymi, można stworzyć pyszne wegańskie ciasta. Na każdym Bazarze Miód Malina Sadki udowadniają, że może być inaczej - co tydzień ustawiają się ogromne kolejki po ich pyszne wypieki. Ciasta są certyfikowane i ekologiczne, w smaku wręcz przewyższają tradycyjne przepisy. Są idealne dla osób na diecie, alergików czy tych, którzy szukają nowych smaków.

Zobacz: Wielkanocny Bazar Smakoszy na fb