Gdzie i kiedy?
Piwnica Kany
Plac Św. Piotra i Pawła 4/5
Od: sobota, 12 stycznia 2019, 13:00
Do: sobota, 12 stycznia 2019, 16:30
Za ile?
wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki
12 stycznia zapraszamy do Piwnicy Kany na pierwsze spotkanie Czili Vege w 2019 roku!

Program spotkania:

13:00 - Wspólny Wegański Stół

14:00 - Polskie Mięso - Jaś Kapela

15:30 - Słońce w sokach - Marek Kodzis, Agnieszka Banasiak

16:30 - Czill przy stole i herbacie

Organizatorami są Vege Club Amar, BASTA Inicjatywa na Rzecz Zwierząt i Ośrodek Teatralny Kana.

Wstęp to wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki.

Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać.

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.

„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.

Jaś Kapela - pisarz, poeta, felietonista, aktywista. Autor trzech książek z wierszami („Reklama”, „Życie na gorąco”, „Modlitwy dla opornych”), powieści („Stosunek seksualny nie istnieje”, „Janusz Hrystus”, „Dobry troll”) i zbioru felietonów „Jak odebrałem dzieci Terlikowskiemu”. W 2018 roku ukazała się jego najnowsza książka, „Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać”. Należy do zespołu redakcji Wydawnictwa Krytyki Politycznej. Opiekun Serii Literackiej.

Słońce w sokach

Marek Kodzis, zainspirowany owocami Hiszpanii i Agnieszka Banasiak, która doświadcza regeneracji owocowej od 2,5 roku, przygotują smaczne soki i opowiedzą o korzyściach sokowania.

Wspólny Wegański Stół

Wspólny wegański stół nawiązuje do idei Kuchni Społecznej. Zapraszamy wszystkich, którzy podczas wspólnego posiłku chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, lepiej poznać i miło spędzić czas. Stół tworzymy razem – dlatego to od nas zależy co chcemy zjeść i jak chcemy spędzić ten czas. Zasady uczestnictwa są niezwykle proste – albo przynosisz własną wegańską potrawę, albo wrzucasz do puszki 15 zł i możesz posmakować tego co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Vege oraz inicjatywy społeczne.

Uwaga!

Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki, które nie zawierają mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy.

Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/341908993026451/