Świeże, wędzone i mrożone ryby, do tego owoce morza, a nawet żywe homary i kraby będzie oferował Targ Rybny na Ładodze.

- Targ Rybny na pokładzie statku M/S Ładoga będzie można odwiedzać codziennie. Osobne wejście i specjalny trap umożliwią wszystkim bezpośrednie dojście na pokład łodziowy statku – informuje Julia Jamska, organizatorka targu.

Jak zaznacza, na targu będą dostępne ryby świeże, wśród których znajdziemy m.in. śledzia bałtyckiego, pstrąga, pstrąga barwionego, łososia norweskiego, jesiotra, halibuta, dorsza atlantyckiego, sandacza, dorsza, turbota, doradę, a także ryby wędzone i mrożone, kalmary, krewetki, małże Vongole, ostrygi, ośmiornice, żywe homary i kraby.

Poza zakupami na Targu Rybnym będzie można otrzymać profesjonalną wiedzę na temat ryb i porady kulinarne jak je przyrządzać. W planach są też różnego rodzaju warsztaty i pokazy kulinarne.

- Zaczynamy od degustacji ulicznej. Pierwszego dnia funkcjonowania targu przygotujemy do spróbowania 1000 porcji śledzia – zapowiada Jamska.

Targ Rybny na pokładzie M/S Ładoga można odwiedzać od soboty, 18 kwietnia, od godz. 14:00.

Statek zacumowany jest przy ul. Jana z Kolna vis a vis Wałów Chrobrego.