Sezon ogórkowy – nie tylko ten medialny – w pełni. Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem różnych odmian tego warzywa. By w pełni wykorzystać ich potencjał, powstało nietuzinkowe wydarzenie – I Mistrzostwa Szczecina w Kiszeniu Ogórków Małosolnych, które rozpoczną się już jutro.

Tego typu konkurs jest inicjatywą, która dla naszego miasta jest zupełną nowością. - Pomysł wziął się z dwóch elementów: po pierwsze z tego, że trwa sezon na ogórki, a po drugie z tego, że jako osoba związana z gastronomią silnie współpracuję ze szczecińskim Slow Foodem, który zachęca do sięgania po naturalne rzeczy – opowiada Grzegorz Wocial, jeden z organizatorów – Wydarzenie ma zachęcić ludzi do robienia takich przetworów samemu, zamiast sięgać po gotowe produkty z dużych sklepów.

Jak zaznacza organizator, na mapie Polski nie ma zbyt wielu podobnego typu konkursów. - Nasz pomysł był dość samodzielny, jednak kiedy zaczęliśmy szukać informacji o takich wydarzeniach, wyskoczyło nam ich kilka – tłumaczy – Polegają one jednak na czymś trochę innym – odbywają się zazwyczaj przy okazji jakichś regionalnych świąt, festynów, nie jako samodzielne konkursy. Zasady udziału w mistrzostwach są proste: udział może wziąć każdy. Uczestnicy otrzymują słoiki o pojemności 1,7 l, ekologiczne ogórki oraz wodę, resztę niezbędnych składników muszą zapewnić sobie sami.

- Wygrywa osoba, której ogórki zostaną uznane za najsmaczniejsze. Wyboru dokona jury, prawdopodobnie w 4-osobowym składzie, do którego może zostać zaproszony jeden z mieszkańców miasta – tłumaczy organizator – Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca będzie kolacja w Bistro&Scena Teatru Małego. Osoby, które zajmą drugie i trzecie miejsce, otrzymają bilety do teatru oraz drobne upominki. Dla wszystkich laureatów przewidziana jest wygrawerowana, pamiątkowa tabliczka.

Ocena efektów pracy uczestników będzie miała miejsce w niedzielę, 12.08 o godzinie 12:00 w ogródku Sceny&Bistro Teatru Małego. Co ciekawe, nie tylko jury będzie miało okazję spróbować konkursowych ogórków małosolnych.

- Pogoda nam sprzyja, dlatego chcemy zaprosić mieszkańców do degustacji produktów zrobionych przez uczestników mistrzostw – mówi organizator – Żeby było jeszcze smaczniej, dodatkowo zapewnimy pyszny chleb i domowy smalec.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Uczestniczyć w mistrzostwach może maksymalnie 20 osób – pozostało jeszcze kilka miejsc, zapisy osobiście prowadzą organizatorzy. Więcej szczegółów można znaleźć na facebookowym wydarzeniu mistrzostw (https://www.facebook.com/events/1100238353460808/).