Naleśniki z pasztetem, tort Pavlova z bezą i pizza „na winie” - tak gotują pracownicy Home.pl. I w ogóle tego nie ukrywają, wręcz przeciwnie! Właśnie wydali książkę kucharską.

To nie stołówka pracownicza, ale dla pracowników, od pracowników i z masą świetnych przepisów dla kucharzy na różnych poziomach kulinarnego wtajemniczenia. Mowa o świeżutkiej niczym bułeczki książce kucharskiej wydanej przez home.pl „home made”.

"Koniec miesiąca, czyli gotowanie przed wypłatą"

Pozycja ta jest niezwykła z trzech powodów. Po pierwsze całość została przygotowana przez pracowników, a nie przez profesjonalnych kucharzy. Dzięki temu w „menu” znajdziecie takie perełki jak naleśniki z pasztetem (z adnotacją: „pasztet: nie musisz go robić – oszczędź czas oraz pieniądze i weź gotowy ze sklepowej półki” - czy ten przepis może być jeszcze prostszy!), mięsna buła glutenowo-laktozowa, sałatka z tuńczyka, ale także takie dania, które pochłoną nas na dłużej i będą wymagały pewnego wtajemniczenia – takie jak tartaletki z kremem pomarańczowym i bezikiem, czy kurczak curry.

Po drugie książka od A do Z została przygotowana przez pracowników i – co chyba najważniejsze – nie w ramach obowiązków służbowych, ale ot tak, po prostu, abyście mogli poznać zespół home.pl

Firmę tworzą ludzie. Dlatego chcieliśmy, żeby pracownicy mieli okazję się pokazać, ale trochę inaczej, nie przez pryzmat zajmowanego przez siebie stanowiska. Przecież podczas przerwy w pracy prawie każdy coś je. A to co mamy na talerzu, pokazuje trochę jak żyjemy – mówi Nina Pankiewicz, z działu HR home.pl.

I trzeci powód to niestandardowy podział – w większości książek kucharskich znajdziecie rozdziały śniadaniowe, obiadowe, deserowe, zawierające przepisy na kolacje czy przekąski. Skoro to książka pracownicza to i rozdziały powinny być dobrze dobrane. I tak na stronach tego wydania znajdziemy: „szybkie śniadanie”, „do kawy lub herbaty”, „wczorajszy obiad, czyli odgrzewane w mikrofalówce” i „koniec miesiąca, czyli gotowanie przed wypłatą”.

Ulubione danie syna i ciasto babci

Cała książka to ponad 70 stron i 31 przepisy. Przy każdym przepisie znajdziecie nazwisko autora, a także stanowisko jakie zajmuje w Home.pl, ponadto dokładny opis zawierający niezbędny czas do przygotowania, ilość porcji, preferowany sposób spożycia (na ciepło/ zimno) i oczywiście listę składników oraz dokładny sposób przygotowania. Na stronach nie brakuje luźnego języka (trochę tak, jakby autorzy przepisów chcieli przybić Wam „piątkę” za świetny wybór), luźnych anegdotek i rodzinnych wspomnień (to ulubiona potrwa mojego syna… ciasto mojej babci, mamy etc.)

I na koniec kwestia estetyczna – bo to niezwykle ładne wydanie, twarda oprawa, świetne zdjęcia w środku (znów pracownicy!) i niezbyt liczny nakład (zaledwie 550 sztuk), ale nie martwcie się – jeśli chcecie sprawdzić jak (i co) gotują pracownicy home.pl książka jest dostępna online.

W pracy ważne jest satysfakcjonujące wynagrodzenie, atmosfera, czasami różnego rodzaju bonusy, gadżety, dodatki. I to coś, co sprawia, że jest tak, że chce się przychodzić. Home.pl robicie to dobrze.