Siłą Zakwasowni są produkty wysokiej jakości, przygotowywane z sercem, które trudno spotkać gdzie indziej. To tu można kupić takie przysmaki jak kimchi czy kombuchę. W nowym punkcie przy ul. Przyjaciół Żołnierza 4 dostaniemy również wysokiej klasy kawę.

To już drugi sklep Zakwasowni na terenie Szczecina, a patrząc na zainteresowanie oraz coraz bardziej powiększającą się grupę klientów, wydaje się, że jego otwarcie w CH Wilcza było strzałem w dziesiątkę, a kolejne to tylko kwestia czasu. Już teraz doradcy sklepu otwarcie dzielą się planami pojawienia się na Prawobrzeżu jeszcze w tym roku.

Szeroki asortyment i wyjątkowy dodatek

– W naszym sklepie można dostać wiele różnych rzeczy – mówi Valentyna Chernii, doradca Zakwasowni. – To m.in. pasty, pasztety, kiszonki, zakwasy, gotowe dania obiadowe, w tym zupy. Mamy również coś na słodko: ciasta, czekolady, kompoty czy konfitury.

– Są to produkty, które trudno spotkać gdzie indziej: ekologiczne kimchi, podkreślam – ekologiczne, niepasteryzowana kombucha, cała masa past – dodaje Marcin Szymczak, kierownik sklepu. – Jeżeli chodzi o ciasta, są one bezcukrowe, bezglutenowe i w 100% wegańskie. Partnerem projektu i dostawcą są nasi przyjaciele z Miód Malina Sadki.

Na półkach obok klasycznych kiszonek, takich jak ogórki czy kapusta, znajdziemy również nieco bardziej wyszukane i rzadziej spotykane specjały: kiszone cytryny, okra czy topinambur. To tu zaopatrzymy się w majonez roślinny i wegański smalec oraz czedar z nerkowców.

W tym punkcie – co go wyróżnia na tle innych– jest również okazja spróbowania aromatycznej kawy lub kupienia ziaren do domu.

– Jeżeli chodzi o kawę, jest to segment bardzo wysokich kaw speciality. Musicie wpaść, poczujecie zapach kawy od samego wejścia – przekonuje Szymczak.

Orientalnie lub regionalnie

– Receptury naszych dań pochodzą tak naprawdę z całego świata, jest to interkontynentalna kuchnia roślinna. Mamy tutaj dania indyjskie, włoskie, polskie, a nawet z Maroko czy z Izraela – tłumaczy Szymczak. – Nasze produkty to w 100% jedzenie kuchni roślinnej. Jest to nowa jakość. Promujemy zielony, zdrowy weganizm. Produkty naszej manufaktury są bardzo wysokiej jakości, posiadają odpowiednie certyfikaty, są robione z sercem przez ludzi, a nie maszyny. Nie spotkacie takich produktów nigdzie indziej – zapewnia Szymczak.

– Jesteśmy otwarci od poniedziałku do piątku, w godzinach 9:00-18:00 i w soboty od 9:00 do 15:00. Czyli podobnie, jak na Pogodnie. Tam jesteśmy czynni od poniedziałku do piątku w od 9:00 do 17:00 i w soboty od 9:00 do 15:00. A w każdą niedzielę zapraszamy niezmiennie w godz. 10:00-15:00 na Szczeciński Bazar Smakoszy do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach – informują pracownicy.

Zakwasownia powstała, by szerzyć świadomość i dać to, co zdrowe. Założyciele zaczynali od tworzenia produktów dla siebie i najbliższych, a zaczęło się tak naprawdę od ciężkiej choroby nowotworowej Magdy, żony Mikołaja. Szybko okazało się, że to także doskonały powód, aby pomimo wysokich stanowisk rzucić pracę w korporacji i zająć się tym projektem profesjonalnie. Manufakturę tworzą ludzie – rodzina, znajomi – którzy z sercem podchodzą do jedzenia i chcą szerzyć idee prozdrowotności. To miejsce powinno znaleźć się na liście do odwiedzenia u każdego, kto ceni ekologiczne produkty i chce się odżywiać z głową.