Tematyczne imprezy kulinarne zawsze przyciągają spore rzesze odwiedzających. Szczecinianie będą mieli kolejną okazję do licznego zjawienia się tym razem na Łasztowni, która już niebawem gościć będzie Festiwal Smaków Azjatyckich. Co ciekawe, wydarzenia z takim motywem przewodnim w naszym mieście jeszcze nie było!

O to, co będzie można zjeść coś smacznego na tej imprezie, zapytaliśmy Michała Chaszkowskiego-Jakubowa, jednego z organizatorów festiwalu:

— Mamy sporo Wystawców do ogłoszenia, dlatego też teraz, na ostatniej prostej, będziemy codziennie podawać kolejne elementy festiwalowej układanki — mówi Michał. — Przez najbliższe dwa tygodnie naprawdę dużo będzie się u nas działo, dlatego zachęcam do śledzenia social mediów Festiwalu Smaków Azjatyckich na Łasztowni. Zdradzę tylko, że dotrą do nas przedstawiciele nie tylko z regionu, lecz także Warszawy, Trójmiasta czy Poznania. Będzie smacznie! — dopowiada z nutą tajemnicy głosie.

Szybkie spojrzenie na profil wydarzenia na Facebooku — do którego obserwowania serdecznie zapraszamy i zachęcamy — zdradza nam paru już zapowiedzianych wystawców. Jednymi z pierwszych przedstawionych gości są kucharze z Aramia Podzamcze, specjalizujący się w przygotowaniu potraw z kuchni syryjskiej. Pojawi się też Zakwasownia, której „genialne kiszonki”, takie jak np. kimchi w wielu odsłonach, idealnie wpisują się w smak niektórych orientalnych kompozycji kulinarnych. Dla wielbicieli food trucków organizatorzy sprowadzają "Japonię na kółkach", czyli Yumiko i Daniela z Yaki Kingu, Wokgang, absolutnych mistrzów w dziedzinie tajskich specjałów, czy Marathon Food Truck - największy food truck w Europie, którego kucharze dostosowują menu specjalnie do wydarzeń.

Jednak jedzenie to nie wszystko, Festiwal Smaków Azjatyckich da nam skosztować również paru specjałów o charakterze kulturowym:

— Podczas całego Festiwalu nie będzie ani chwili, w której nie odbywałyby się wydarzenia dodatkowe — zapewnia Chaszkowski-Jakubów. — Bardzo chcemy, aby zarówno najmłodsi, jak i ich rodzice mogli nie tylko poznać azjatycką kuchnię, lecz także choć trochę obcować z kulturą tego wspaniałego, różnorodnego kontynentu.

— Należy spodziewać się warsztatów i konkursów organizowanych przez naszych partnerów, czyli Szczeciński Klub Azji oraz Yaki Kingu — kontynuuje organizator. — Dzięki nim w niedzielę odbędą się profesjonalne warsztaty z lepienia japońskich onigori, przewidziane dla nawet osiemdziesięciu osób. Oprócz tego organizowane będą zajęcia ze sztuki origami, nauka jedzenia pałeczkami wraz z konkursem, warsztaty kaligrafii, GO oraz wiele innych aktywności — wymienia.

Oprócz wcześniej wspomnianych wydarzeń warto odnotować też zapowiadaną obecność Kasi Brzozowskiej — animatorki, podróżniczki, blogerki („Brzoza na gigancie”) i miłośniczki Azji — która zaprasza na spotkanie autorskie. Dla wielbicieli filmu organizatorzy zapowiadają projekcję dokumentu "Jiro śni o sushi". Natomiast w sobotę wieczorem, w nowym klubie Port Bar Szczecin znajdującym się na sąsiadującej ul. Wendy, odbędzie się oficjalne azjatyckie afterparty. Dla osób z biletami wstępu, właściciele Portu przewidzieli zniżki.

Na Festiwal Smaków Azjatyckich zapraszamy w sobotę i niedzielę, 5-6 października. Miejscem wybranym przez organizatorów jest Łasztownia, a dokładnie Plac Gryfitów wraz z Centrum Eventowo-Biznesowym „Bulwary”. Wstęp kosztuje jedyne 10 zł, bilety można nabyć przed wejściem na wydarzenie, a godziny otwarcia to odpowiednio: sobota 12-20 oraz niedziela 11-17. Więcej szczegółów na profilu wydarzenia na Facebooku, a także wkrótce w kolejnych zapowiedziach na naszych łamach.