Zewnętrzna klatka schodowa nie jest już najbardziej rzucającym się w oczy elementem gmachu Morskiego Centrum Nauki. Pomarańczowe barwy zostały stłumione przez ciemną siatkę cięto-ciągnioną. Co ciekawe, jeszcze w marcu pojawiła się informacja, że tylko część barwnej konstrukcji zostanie zasłonięta.

 

Przypomnijmy, że w marcu Morskie Centrum Nauki poinformowało portal wSzczecinie, że tylko część zewnętrznej klatki schodowej zostanie obudowana siatką, która wówczas pokryła prawie całą elewację gmachu na Łasztowni.

Informacja o częściowym przykryciu klatki wprawiła mieszkańców w zdziwienie, bowiem na wizualizacjach z maja 2020 roku widać konstrukcję w całości przykrytą antracytową siatką.

– Był taki projekt, ale architekt z niego zrezygnował – tłumaczył wówczas Jarosław Dobrzyński.

Teraz widać, że zarówno architekt Piotr Płaskowicki, jak i zarząd Morskiego Centrum Nauki, po raz kolejny zmienili decyzję. Spacerujący bulwarami mogą bowiem oglądać gmach w całości przykryty siatką – wraz z zewnętrzną klatką schodową.

„To się nazywa dobra zmiana. Jeszcze ta blacha falista na dachu mogłaby zamienić się na coś szlachetniejszego!” – uważa miejski konserwator zabytków Michał Dębowski.

Dyskusje o elewacji Morskiego Centrum Nauki toczą się już od dawna. Kontrowersje wzbudziło pojawienie się na budynku żółto-pomarańczowych płyt elewacyjnych, które miały imitować kontenery przewożone na statku.

Ostatecznie elewacja została przykryta siatką, która znacząco zmieniła odbiór gmachu i sprawia, że z różnych miejsc wygląda on nieco inaczej. Dodajmy, że otwarcie Morskiego Centrum Nauki planowane jest pod koniec 2022 roku.

autor zdjęć: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski

AUTOR ZDJĘCIA: Daniel Źródlewski